Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

TuinTip: de rol van het zaad

  •  
11-02-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
103 keer bekeken
  •  
rol_van_het_zaad.jpg
Als je van plan bent om zelf planten te kweken uit zaad dan wordt het tijd om een voorraadje wc rollen aan te leggen. Kale rollen waar het papier een ander doel heeft gediend zijn hele handige potjes om grotere zaden in te zaaien.
Schakel buren en vrienden in want je hebt aardig wat rollen nodig. Je kunt ook keukenrollen gebruiken. Dat gaat sneller want een keukenrol is goed voor drie wc rolletjes. Met een scherp mes snij je ze in de gewenste lengte. Leg voor het zaaien de grotere harde zaden 24 uur te weken in een bak met lauw water.
De zaden die zijn opgezwollen hebben de meeste kans van slagen.
  • ??Zet de kartonnen rolletjes rechtop in een plastic bak stevig tegen elkaar aan. Vul ze met aarde en duw in elk kartonnetje een zaadje ongeveer 1 cm diep in de grond. Zorg dat de grond goed vochtig is.
  • ?Dek het geheel af met plastic folie. Zo maak je een mini-kasje dat lekker  vochtig blijft. Haal het plastic wel elke dag een uurtje weg zodat de lucht wordt ververst en waterdamp kan ontsnappen.?
  • Zet de bak op een donkere niet te warme plek. De zaden ontkiemen het snelst bij een temperatuur tussen de 15 en 20 graden. ?Als de kiemplantjes boven de grond zijn gekomen, mag het plastic weg en kunnen de potjes naar een lichtere plek worden verhuisd. Zet ze echter niet te warm, want dat levert zwakke planten op die, als ze eenmaal in de volle grond worden gezet, moeilijk wennen aan de buitentemperatuur.
  • ?Als de kiemplantjes zo'n 5 tot 10 cm groot zijn kunnen ze de volle grond in. Ze kunnen gewoon met wc-rol en al in de grond worden geplant.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.