Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Nieuw TV-seizoen start april 2022npo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Tuintegeltaks voor nieuwe Brabantse gemeente?

18 jul 2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
54 keer bekeken
  •  
Tegels_Spesnova_Wikimedia-Commons.jpg

© Foto: Spesnova (Wikimedia Commons)

Gaan de bewoners van de nieuwe Brabantse fusiegemeente Altena als eerste een tuintegeltaks betalen? In Trouw meldt Wethouder Pim Bouman van Aalburg dat hij de tegeltaks wel eerlijk vindt. Betegelde tuinen nemen immers minder regenwater op en lozen dus meer op riool en zou ook extra belast moeten worden.

Betegelde tuin

Door de klimaatverandering is er een toegenomen kans op hoosbuien. Die proberen de gemeente op te vangen met grote rioolbuizen en verdiepte wegen. Maar de gemeente wil bij die inspanningen ook iets van de burgers vragen. En een betegelde tuin helpt bij die aanpak niet.

Tuintegeltaks

Moeilijkheid is dat de handhaving een kostbaar is. De raad van het toekomstige Altena moet beslissen of het 'voornemen' voor een tuintegeltaks ook een officieel voorstel wordt waarover gestemd wordt. Het debat over deze kwestie moet de burgers van de fusiegemeente bewust maken van hun verantwoordelijkheid als tuinbezitter.
Bron: Trouw

Meer over:

tuintegeltaks

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

woudejr
woudejr20 mrt 2019 - 12:51

Zijn daar ook al doorgeslagen,

Herman Colberts
Herman Colberts2 aug 2017 - 13:58

Dan moet de gemeente ook bij zich zelf te rade gaan hoe veel stoep ligt er langs de openbare weg erg veel bedenk daar dan ook wat op. Water afvoeren van stoep naar parken en aan grenzend groen 

2 Reacties
Lucas Thijssen
Lucas Thijssen15 sep 2017 - 13:19

Hoe is de beoordeling over de tuintegeltaks?  Mijn tuin is betegeld voor bijna de helft. Al het regenwater kan niet uit de tuin maar, komt in de borders terecht. Als het erg hard regent duurt het even eer het betegelt gedeelte droog is. Dus geen druppel in het riool. Daarom is een tuintegeltaks niet van toepassing. Het zal een moeilijke klus worden om alle tuinen te inventariseren. Volgens mij moeten er andere mogelijkheden zijn om het regenwater niet in het riool te laten belanden. Wie gooit een balletje op hierover?

macmaniac78@hotmail.com
macmaniac78@hotmail.com29 apr 2019 - 4:20

Gaten in de tuinen boren en daar een geperforeerde PVC pijp in laten zakken, grind eropheen. Perfect drainagesysteem.