Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Tuinslakkenonderzoek in de stad

  •  
28-04-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
360 keer bekeken
  •  
Tuinslak huisjes - Niet hergebruiken

© Bron: Naturalis

Als burgers bijdragen aan een groot wetenschappelijk onderzoek over tuinslakken en klimaatverandering. Dat kan sinds kort door middel van de app SnailSnap. Met behulp van de app maak je een foto van de tuinslak die je vervolgens opstuurt naar de onderzoekers.
De onderzoekers van Naturalis Biodiversity Center verzamelen alle tuinslakkenfoto’s. Ze kijken voornamelijk naar de locatie van de genomen foto en de kleur van het huisje van de tuinslak om zo te bekijken of en hoe tuinslakken zich aanpassen aan de gevolgen van klimaatverandering en verstedelijking.

Hitte

De temperatuur in Nederland is de gemiddelde jaartemperatuur sinds 1950 met 1,5°C gestegen. Verstedelijking zorgt lokaal zelfs voor nog grotere temperatuurstijgingen en droogte. Om te kunnen overleven moeten planten en dieren zich aanpassen aan deze veranderende omstandigheden.

Huisjes

Door het onderzoek naar de tuinslakken hopen de wetenschappers meer inzicht te krijgen in de manier waarop dieren zich aanpassen. De kleur van het huisje bepaalt hoe goed de slak bestand is tegen hitte en droogte. Slakken met lichtere huisjes zullen minder snel oververhit raken in de volle zon. De hamvraag van het onderzoek zal dan ook zijn of de huisjes in de warmte van de steden steeds lichter van kleur worden?

De SnailSnap

De app is beschikbaar voor iedereen met een Android-telefoon. SnailSnap is een initiatief van Naturalis, EIS Kenniscentrum Insecten en Waarneming.nl. Het project loopt van maart tot oktober, de periode waarin tuinslakken het meest actief zijn.
Slakken op hand

© Bron: Menno Schilthuizen, Naturalis

Bron: Menno Schilthuizen, Naturalis
Tuinslak - niet hergebruiken

© Bron: Evolution Megalab / Open University

Tuinslak 2 - Niet hergebruiken

© Bron: Evolution Megalab / Open University

Tuinslak 3

© Bron: Evolution Megalab / Open University

Slakken met verschillende kleuren huisjes. Bron: Evolution Megalab / Open University

Meer over:

tuinslak, stad, app
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.