Tuinreservaten: watertuin Joop Atsma
• 01-08-2014
• leestijd 2 minuten
De overdadige bestrating van veel tuinen in Nederland verergert wateroverlast bij extreme regenbuien, zoals deze week weer bleek. Het was één van de redenen om met Tuinreservaten te beginnen: 'Stop Het Stenen Tijdperk!' Niet alleen voor flora en fauna, maar ook voor droge voeten.
Drie jaar geleden pleitte staatssecretaris Joop Atsma van milieu voor een vergroening om waterproblemen te voorkomen. Hij meldde zijn tuin aan als Tuinreservaat en hield een pleidooi om vooral ook aan water te denken bij het inrichten van de tuin.
De strijdkreet
"Stop het Stenen Tijdperk" wordt door Atsma onderschreven, want de verstening van veel tuinen stuurt ook de waterhuishouding in ons land in de war. De riolen kunnen het niet meer aan en bovendien is het doodzonde als mooi schoon regenwater wordt vermengd met vervuild afvalwater.
Voor het grondwater is het regenwater dat door de bodem naar beneden gaat van levensbelang, ook dat komt in gevaar als te veel water naar het rioolstelsel wordt afgevoerd.
Per jaar komt er
per vierkante meter 847,1 liter neerslag
naar beneden in Nederland. Is er een vierkante meter meer bestraat in uw tuin, dan komt veel van de regen en sneeuw in het riool. Zonde van het water en bij sterke neerslag dreigen zelfs overstromingen.
In de week dat veel straten en huizen blank kwamen te staan (omdat er soms in een paar uur even veel regen viel als anders in de hele maand) herhalen we de reportage met Joop Atsma.