Tuinders en overheden boren naar warmte
• 13-02-2009
• leestijd 1 minuten
In de Koekoekspolder in de gemeente Kampen wordt nog dit najaar gestart met het slaan van een boorput voor de opwekking van energie uit aardwarmte. Uiteindelijk moeten acht boorputten jaarlijks 56 megawatt aan energie opwekken, ongeveer het verbruik van 200 hectare aan tuinbouwkassen.
Dat meldden de provincie Overijssel en de gemeente Kampen vrijdag. Het warme water wordt van een diepte van circa 2 kilometer opgepompt. De warmte wordt gebruikt voor het verwarmen van het glastuinbouwgebied in de polder. Het project kost ruim 63 miljoen euro.
,,Aardwarmte levert in beginsel een laag rendement op. Juist bij duurzame projecten die wat kosten en mede daardoor risicovol zijn, voelt de provincie zich medeverantwoordelijk'', zei gedeputeerde Theo Rietkerk (Ruimte, Wonen en Milieu). De warmte wordt gebruikt in de kassen. Onderzocht wordt nog of de restwarmte in woonwijken toegepast kan worden.
Het project is ook van belang voor de reductie van 2200 kiloton CO2 die de provincie jaarlijks vanaf 2020 wil halen. Dit project is goed voor een jaarlijkse reductie van tussen de 10 en 90 kiloton.
De eerste put wordt vermoedelijk al in december geslagen, waarna in 2010 de eerste glastuinders op aardwarmte worden aangesloten.
Bron: ANP