Vroege Vogels

Tuinbouw gunt blik op de toekomst

  •  
02-11-2005
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_149487.jpg
Drijvende kassen, nieuwe bloemen en een futuristische machine om potplanten 'in te hoesen'. De tuinbouw timmert met vernieuwingen aan zijn toekomst. Op de vierdaagse International Horti Fair in het Amsterdamse RAI-complex presenteren deelnemers uit vijftig landen in tuinbouwsector hun noviteiten.
Op de Horti Fair, die woensdag begint, is het zien en laten zien. Tuinders, zadenproducenten en en tal van andere bedrijven presenteren er hun nieuwste vindingen en ideeën. De Dutch Flower Group bedacht de 'speaking roses': verse rozen met op het bloemblad een persoonlijk bericht. Terra International BV heeft een manier gevonden om ook de meest gevoelig planten via inpakhoesen veilig van A naar B te vervoeren.
Het thema van de Horti Fair is dit jaar 'De kracht van innovatie'. En dat is niet voor niets. In totaal zijn meer dan vierhonderd primeurs te vinden op deze internationale tuinbouwbeurs. Naast nieuwe vindingen in techniek en diensten rond de tuinbouw, gaat het daarbij ook om compleet nieuwe producten. Nieuwe bloemen als de gele Anthurium en de kamerplant Akoya met zijn druppelvormige blaadjes staan in de etalage. De Ruiter Seeds uit Bergschenhoek wil de tuinders uit binnen- en buitenland vooral warm maken voor zijn Marzanino, een tomaat die qua vorm nog het meest doet denken aan een kleine, slanke paprika.
De nieuwe vindingen zijn niet alleen ingegeven door de onophoudelijke zucht naar andere producten. De zoektocht naar nieuwe technieken en diensten is soms broodnodig om bijvoorbeeld de almaar stijgende energieprijzen het hoofd te bieden. Zo is de Sunenergiekas van P.L.J. Blom Groep uitgerust met speciaal glas dat zonlicht beter - 6 procent - doorlaat dan gewoon glas.
In twee categorieën - techniek/diensten en groene producten - zijn in totaal achttien van de meest opmerkelijke nieuwe vindingen genomineerd voor de Horti Fair Innovation Award 2005. Minister Veerman van Landbouw, die de vakbeurs woensdag opent, zal de twee prijzen uitreiken.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.