Tuin zorgt voor meer afval
• 27-07-2005
• leestijd 2 minuten
Huishoudens gooien weer meer afval weg. In 2004 gooiden we per persoon 561 kilo weg. Dit is 12 kilo meer dan in 2003, meldt het CBS. Bewoners van landelijke gebieden gooien veel meer weg (625 kilo per persoon) dan stadsbewoners (491 kilo). De belangrijkste oorzaak van de groeiende afvalstroom is dat er vorig jaar meer tuinafval werd aangeboden. Dit wordt ingezameld als 'gft', groente-, fruit- en tuinafval.
De hoeveelheid afval mag dan groeien; huishouden bieden steeds meer afval gescheiden aan. Het gaat om ongeveer de helft van alles wat we weggooien. Er loopt overigens een campagne van VROM om nog meer afval gescheiden aan te bieden. We moeten naar een percentage van 75 procent. Van het gescheiden afval bestaat het grootste gewicht uit groente-, fruit- en tuinafval (gft) in de 'groene' bakken.
Mentaliteit
Bewoners van grote steden doen het minst aan afvalscheiding, maar op het platteland wordt afval wel heel goed gescheiden. "Er heerst een andere mentaliteit", aldus een woordvoerder van het CBS.
Voor het gft-afval heeft u als consument met een eigen tuin de mogelijkheid om het zelf te composteren. Voor het milieu is dit het beste, want het scheelt veel transport. Zelf composteren levert gratis compost op, maar vraagt wel wat meer aandacht. Gekookt voedsel bijvoorbeeld verteert te langzaam in de eigen tuin. Het mag daarom mee in de 'groene' bak waarna het in een professionele composteerinstallatie wordt verwerkt.
Vaste planten
De afvalstroom blijft de aandacht vragen: nog maar 25 jaar geleden gooien we per persoon maar half zo veel kilos' weg als nu het geval is. Het beste is het om afval zoveel mogelijk te voorkomen. Tuinafval vermindert door een meer natuurlijke tuin met vaste planten in plaats van éénjarigen. Het leeuwendeel van het gft-afval komt namelijk uit de tuin.
Natuurlijk is het van belang ook al het andere afval te beperken. Als consument kunt u langer met spullen doen, of ze laten hergebruiken in het tweedehands circuit. Ook kunt u minder verpakte producten kopen zoals vlees in een plastic zakje in plaats van voorverpakt in piepschuim. Verpakkingen met statiegeld kopen helpt ook, of van recyclebaar materiaal. Dit levert niet minder, maar ander afval op.
Niet teveel
Grotere hoeveelheden kopen van een product kost minder verpakking, maar het is belangrijk om niet teveel tegelijk te kopen. Een gemiddeld huishouden gooit per jaar 110 tot 165 kilo voedsel weg door teveel in te kopen, door eten te lang te bewaren of teveel tegelijk te koken. Of doordat het geen zin meer in had in het voedsel.
Bron:
Milieucentraal