Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

TU Delft krijgt eerste vegetarische universiteitskantine

4 mei 2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
896 keer bekeken
Vega_hamburger-pixabay

Vegaburger

© Pixabay

De kantine van faculteit Bouwkunde van de Technische Universiteit Delft krijgt een volledig vegetarisch aanbod. Daarmee is de kantine van de architecten de eerste universiteitskantine in Nederland die geen vlees meer verkoopt, laat de TU Delft weten. Veel andere universiteiten zijn met plannen voor een vegetarische keuken bezig.


De TU Delft Campus wil in 2030 CO2-neutraal zijn. Om dit te bereiken heeft de universiteit haar eigen CO2-uitstoot gedetailleerd in kaart gebracht. Het blijkt dat de voedselconsumptie van studenten en medewerkers op de campus het een na grootste aandeel in de uitstoot heeft. Op de eerste plek staat het gebruik van gas en elektriciteit.

Populairder

"Als we serieus iets aan klimaatactie willen doen, moet dus ook ons voedselpatroon veranderen," zegt Andy van den Dobbelsteen, coördinator duurzaamheid van de TU Delft. "De universiteit had altijd een sterk vlees-georiënteerde catering. Als we overschakelen naar een vegetarisch en veganistisch aanbod dan scheelt dat meer dan de helft van de uitstoot ten gevolge van voedsel."


Uit onderzoek van Blauw Research blijkt dat 44 procent van alle volwassen Nederlanders minder vlees wil eten. Dat vegetarisch eten steeds populairder wordt blijkt ook uit de deelname aan de meest recente editie van de actie Nationale Week Zonder Vlees. Tijdens die week aten 1,7 miljoen Nederlanders dit jaar geen vlees.


Wanneer iemand een jaar lang een dag per week geen vlees eet, wordt er bijna 6 kilo vlees en 750 liter water bespaard.


Bron: ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

schilderes
schilderes5 mei 2021 - 13:31

Een heel goed begin.
Ik denk dat heel veel mensen vegetarisme niet aandurven omdat ze niet weten hoe je dan lekker kunt koken. Daarom ben ik voor kooklessen op school. Samen koken is ook een goede les in samenwerking. Misschien dat zo'n universiteit kan laten zien hoe lekker het kan zijn.

Theo Huitema
Theo Huitema4 mei 2021 - 15:02

een goede zaak