Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Tsunamiwaarschuwing rondom Grote Oceaan

  •  
11-03-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
oceaan.jpg
Landen rondom de Grote Oceaan hebben vrijdag tsunamiwaarschuwingen gegeven na een zware aardbeving voor de kust van Japan. In eerste instantie was er een waarschuwing voor een beperkt aantal landen, maar dat werd enige tijd later uitgebreid.
Landen die na Japan kunnen rekenen op een tsunami, zijn onder meer Rusland, Taiwan, de Filipijnen, Indonesië, Hawaï, Mexico, Australië, Nicaragua, Peru, Antarctica en Chili.
Een tsunami kan bestaan uit verschillende golven, waar tot wel een uur tijd tussen kan zitten. De eerste golf hoeft niet altijd de hoogste te zijn, aldus de waarschuwing. In Japan is al een golf van tien meter hoog gezien. Het effect kan in de verschillende landen zeer wisselend zijn.
De mogelijke tsunami komt niet overal tegelijk aan. Volgens de tijdsberekening van de waarschuwende instantie kampt Japan als eerste met de tsunami, omdat daar de beving vlakbij plaatshad. In Indonesië komen de golven pas vier uur later aan, in Nieuw-Zeeland bijna elf uur. Zuid-Amerika krijgt als laatste de eventuele klap.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.