Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Trump draait verbod op waterflesjes in natuurparken terug

  •  
22-08-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
statiegeld plastic flesje afval

© FreeImages.com/Filippo Vicarelli

Uit recent onderzoek van de Universiteit van Georgia bleek nog dat we in de afgelopen 65 jaar acht miljard ton plastic hebben geproduceerd. Ongeveer de helft daarvan is in de afgelopen 13 jaar geproduceerd en zo’n 60 procent zwerft nog ergens op onze aarde, verstopt in de grond of verdwenen in de plastic soep. Plasticafval is en blijft een wereldwijd probleem van enorme omvang.

Trump draait klok terug

In Amerika heeft de regering van Donald Trump juist het verbod op de verkoop van waterflesjes in grote Amerikaanse natuurparken teruggedraaid. Dat is een heel ander geluid dan zes jaar geleden. Toen werden de 417 nationale parken juist nog aangemoedigd een voorloper te worden op het gebied van duurzaamheid en de waterflesjes compleet in de ban te doen. In die parken zijn nu installaties te vinden waar bezoekers hun zelf meegenomen flessen kunnen vullen.
Voor de Amerikaanse parken is vervuiling een groot probleem. Naar schatting zorgen de plastic flesjes voor ongeveer 20 tot 30 procent van alle vervuiling in de Grand Canyon. Veel van die flesjes belanden ergens langs de paden, maar sommige vallen ook verder naar beneden, waardoor het lastiger is om ze op te ruimen.

Positieve acties

Gelukkig zijn er steeds landen die besluiten actie te ondernemen zoals de overheid van Costa Rica. Daar wordt het gebruik van wegwerpplastic volledig verboden per 2021. Hierbij gaat het onder andere om plastic bestek en flesjes, maar ook om rietjes, roerstaafjes en tasjes. Dit ambitieuze besluit werd al aangekondigd via een statement op 5 juni, op Wereld Milieu Dag. Ze zijn daar druk bezig met onderzoek naar alternatieven voor wegwerpplastic. Tassen gemaakt van bananen (bladeren of schillen) zijn veel sterker dan een plastic tas en afbreekbaar in 18 maanden.
In januari 2017 introduceerde India (de grootste plasticvervuiler ter wereld) al een verbod op plastic in de hoofdstad Delhi en dat zou weleens een hele grote positieve impact kunnen hebben. En ze zijn niet de enige want in Kenia, Rwanda, Zuid-Afrika en Somalië geldt ook al een totaalverbod op het gebruik van plastic. Westerse landen als Frankrijk, België, Denemarken en Schotland hebben een verbod of heffen belasting op het gebruik van plast tasjes.
Bron: Animals Today, Trouw en One World
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor