Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Tropische Oosterschelde

3 apr 2017
  •  
leestijd 1 minuten
Onderwaterwereld Oosterschelde

© Bron: Robert Hughan

Het onderwaterleven in de Oosterschelde is van een tropische uitbundigheid. Geen wonder dat het zo’n populaire duikstek is. De Oosterschelde is een gebied van eb en vloed, en dat zorgt voor de aanvoer van veel voedsel. Voeg daarbij de stortstenen en de basaltblokken van de Deltawerken, en je hebt een prima basis voor een rijk onderwaterleven.
De harlekijnslak is een van de spectaculairste bewoners van de Oosterschelde. Het is een zeenaaktslak. De vaak uitbundige kleuren van zeenaaktslakken dienen als verdediging of als camouflage. In ons land komen zo’n 60 soorten zeenaaktslakken voor. Ook al zo prachtig is de zeedahlia, een zeeanemoon. Geen bloem maar een dier, een poliep met tentakels vol netelcellen waarmee het dier z’n voedsel vangt.
De Japanse oester, uitgezet door oesterkwekers om de zieke Zeeuwse oesters te vervangen, is een exoot die complete riffen vormt. De heremietkreeft vindt er beschutting en de zorgzame snotolf zet er z’n eitjes af.

Spektakel

De Oosterschelde is een populaire duikstek, en het drukst is het op het moment dat de sepia’s paren. Sepia’s of zeekatten zijn inktvissen van ongeveer 50 cm groot. In het voorjaar trekken de sepia’s terug naar hun geboortegrond in de Zeeuwse Delta om zich voort te planten. De sepia’s hebben het dan zo druk met flirten, paren en eieren afzetten, dat ze makkelijk benaderbaar zijn. En dat is wat ieder jaar honderden duikers komen doen in de Oosterschelde.

Meer over:

oosterschelde

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

CorenJenny
CorenJenny6 apr 2017 - 7:11

Heel mooi deze video

NathalieSteins
NathalieSteins5 apr 2017 - 12:24

Correctie: de Japanse oester is niet via ballastwater binnengekomen maar in de jaren 1960 bewust geïntroduceerd. De platte oesters waren gedecimeerd door strenge winter 1963 en met de dreigende afsluiting van de Oosterschelde dacht men met de Japanse oester een mooie 'overbrugging' te hebben voor opkweek. Men had niet verwacht dat de Japanse zich kon voortplanten.  Nathalie Steins, Wageningen Marine Research 

1 Reactie
vroegevogels
vroegevogels5 apr 2017 - 15:05

Beste Nathalie, Bedankt voor je oplettendheid. We hebben het aangepast.