Vroege Vogels

Tropische kogelvis op Texel

  •  
31-10-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
74 keer bekeken
  •  
Hazenkopvis.jpg

© Foto: Ecomare

Afgelopen dinsdag vonden medewerkers van Ecomare tijdens een wandeling een tropische verrassing op het strand. Het bleek een dode kogelvis te zijn die normaal alleen voorkomt in de tropische en subtropische oostelijke Atlantische Oceaan. Hoe het dier hier terechtkwam is onduidelijk want volgens de literatuur is de kogelvis Lagocephalus lagocephalus nog nooit eerder in het Noordzeegebied gevonden.
Bijzondere vondst
De vis is gevonden tijdens een personeelsuitje van de educatieve dienst van Ecomare. Het was meteen duidelijk dat het een bijzondere vis was, hoewel hij door meeuwen was aangevreten. De vis was 51 centimeter lang. De gestekelde buik en de uit vier tanden bestaande papegaaienbek vielen erg op. Vissen van deze familie kunnen als afweer hun buik met stekels als een ballon opblazen. Kogelvissen voeden zich met kreeftachtigen, schelpdieren en inktvissen.
Verdwaald
De kogelvissoort die op Texel werd gevonden heeft geen Nederlandse naam. We zouden hem de hazenkopvis kunnen noemen. De wetenschappelijke naam Lagocephalus betekent hazenkop. De dichtstbijzijnde vindplaatsen liggen aan de zuidwestkusten van de Britse eilanden en Bretagne. Als de vis op natuurlijke wijze Texel heeft bereikt, was hij wel erg ver uit de koers geraakt! Toch is dat de meest waarschijnlijke verklaring.
Bron: Ecomare
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.