Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels

Vroege Vogels

Vanaf 20 maart om 19.55 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

(Tropische) drijfzaden op Texel

22 mrt 2020
  •  
leestijd 1 minuten
Tropische drijfzaden

© Gerhard Cadee

Ze hebben prachtige namen als zeehart, paardenoogboon of knikkernoot. En ze spoelen heel soms aan op onze stranden: tropische drijfzaden. Gerhard Cadée is de drijfzadenspecialist van Nederland. Hij heeft een verzameling van honderden zaden. Van al die honderden zaden vond hij er zelf maar enkele.

Drijven

Drijfzaden zijn zaden die specifiek zijn gemaakt om door water te worden getransporteerd. Vaak blijft het onduidelijk waar de zaden exact vandaan komen, zo spoelen er kokosnoten aan die van schepen zijn afgevallen. Of zijn er zaden die van schepen vallen, ooit afkomstig uit winkels, waar ze verkocht worden als decoratiemateriaal.

Nederlandse drijfzaden

Naast de meestal grotere exemplaren van tropische drijfzaden zoals zeehart en kokosnoot, bestaan er ook hele kleine drijfzaden, inheemse drijfzaden, die uit ons eigen land afkomstig zijn, zoals de zaden van zeeraket of zeepostelein. Zij maken reizen van bijvoorbeeld Den Helder naar de kust van Texel alwaar ze als aanspoelplanten aan de kust groeien.

Meer over:

texel, drijfzaden

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.