Universiteitshoogleraar Frans de Waal van de Universiteit Utrecht en zijn collega-onderzoekers van de Emory University in Amerika, hebben sterke aanwijzingen gevonden dat troostgedrag voortkomt uit een basaal, aangeboren empathiemechanisme. Ook tonen ze aan dat het ‘knuffelhormoon’ oxytocine hierbij een belangrijke rol speelt.
Stress
Bovendien laten ze zien dat woelmuis en mens stress van een soortgenoot herkennen via hetzelfde hersenmechanisme. De resultaten van de studie zijn daarom ook interessant voor onderzoek naar een aantal psychiatrische stoornissen. De wetenschappers publiceren hun resultaten op 21 januari in Science.
Aangeleerd of niet?
In 1979 ontdekte prof. Frans de Waal als eerste dat ook dieren elkaar troosten. Het ging toen om chimpansees. Sindsdien discussiëren biologen over de vraag of troostgedrag uit empathie voorkomt of aangeleerd sociaal gedrag is. De Waal is altijd overtuigd geweest van de hypothese dat het aangeboren empathie is. Dit onderzoek, waarbij voor het eerst troostgedrag bij knaagdieren is aangetoond, ondersteunt deze hypothese.