Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Troonrede over natuur en milieu

  •  
22-09-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Troonrede.jpg
In de Troonrede, die op Prinsjesdag traditioneel wordt voorgelezen door de koningin, worden de belangrijkste plannen van de regering voor het komende jaar besproken en uiteengezet. De Troonrede leverde, ook dit jaar, reacties op van verschillende partijen waaronder natuurorganisaties.
Natuurmonumenten: waardeloos akkoord voor natuur
Onderdeel van de plannen is om een hoeveelheid natuur met een omvang van de provincie Utrecht aan natuur te schrappen. Deze ongekende ingreep zal onherroepelijk leiden tot verslechtering van de natuur in Nederland. Uit de tekst van het akkoord blijkt dat de Ecologische Hoofdstructuur (EHS), kleiner wordt dan ooit is bedacht. In omvang gaat het gebied terug naar ongeveer 600.000 hectare, in plaats van de voorziene 700.000 hectare. Het akkoord opent de mogelijkheid dat natuurgebied wordt verkocht.
Het onderhoud van natuur loopt ernstig gevaar. De provincies krijgen jaarlijks 100 miljoen euro voor beheer en onderhoud van natuurgebieden. Dit bedrag is bij lange na niet genoeg. Daardoor dreigt verwaarlozing van de natuur in armlastige provincies.
Natuurmonumenten blijft zich tegen de verdrukking in inspannen voor de natuur. De oplossing ligt in het nemen van meer tijd voor het EHS-netwerk en door het stellen van prioriteiten.
Vogelbescherming: Geen woord
De Vogelbescherming Nederland is teleurgesteld omdat er in de Troonrede geen woord over natuur is gerept. "De natuur in ons land lijkt het kind van de rekening te worden van het huidige kabinetsbeleid. Er wordt maar liefst 70 procent op het totale budget gekort en de plannen voor de nieuwe natuurwet zorgen voor een slechtere bescherming van bijzondere dieren. Dit heeft internationaal grote consequenties, omdat ons land door zijn ligging van groot belang is voor veel trekvogels.
Ondanks deze harde klappen houdt de regering haar mond over de bezuinigingen op natuur en wordt er in de Troonrede met geen woord over natuur gesproken. Als je de overheid zou moeten geloven, zou je bijna denken dat de Nederlandse bevolking geen belang hecht aan een gezonde natuur. Niets is minder waar.", aldus de organisatie.
Mooi verhaal
Ook de fractievoorzitters van enkele politieke partijen reageerden op de Troonrede. Marianne Thieme, fractievoorzitter Partij voor de Dieren: ,,De animal cops, ach dat is een wel mooi verhaal en er zijn mensen die denken dat ze er gaan komen. Maar dit kabinet heeft net een troonrede uit laten spreken à la Jacobse en Van Es: Samen voor ons eigen. Het is harteloos en er is geen enkel oog voor de kwetsbaarsten, de dieren en natuur en milieu.''
Fractievoorzitter Jolande Sap van GroenLinks spreekt van een 'onbezield en sober verhaal': ,,Het past bij dit kabinet dat als enig doel heeft bezuinigen. Er is geen aandacht voor grote uitdagingen zoals de eurocrisis en duurzaamheid.''
Ook Alexander Pechtold, fractievoorzitter van D66, heeft kritiek op de Troonrede: ,,Geen woorden zelfs over duurzaamheid.''
Bron: Vogelbescherming Nederland, ANP
Foto (cc) Maurice/Haags Uitbureau
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.