Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke zaterdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

'Trofeejacht niet verbieden'

  •  
19-08-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
85 keer bekeken
  •  
Leeuw-Cecil_Vince-O_Sullivan-Flickr_04.jpg

© Leeuw Cecil. Fotograaf: Vince O'Sullivan (Flickr Creative Commons)

Een golf van verontwaardiging ging de wereld over toen vorig jaar de beroemde Zimbabwaanse leeuw Cecil werd doodgeschoten. Een Amerikaanse tandarts had hier tienduizenden euro's voor over.
Staatssecretaris Martijn van Dam wil af van deze vorm van jacht. In april maakte hij bekend dat de invoer van jachttrofeeën van soorten als ijsbeer, witte neushoorn, nijlpaard, leeuw en olifant, vanaf nu verboden is.
Veel natuurorganisaties zijn het met de staatssecretaris eens. Maar er zijn ook natuurbeschermers, die helemaal niet blij zijn met een totale ban op de trofeejacht en de invoerstop. Sterker nog, het zou uiteindelijk zelfs kunnen leiden tot een slechtere bescherming van veel Afrikaanse wilde dieren, zeggen ze. In Vroege Vogels praten we met Christiaan van der Hoeven van het Wereld Natuurfonds (WNF), en zeer betrokken bij de Afrikaanse natuur en met ecoloog Paul Scholte, die onlangs publiceerde over de gevolgen van de ban op de trofeejacht.
Staatssecretaris Van Dam wil niet meewerken aan het in Nederland pronken met voor het plezier doodgeschoten (bedreigde) wilde dieren. Of landen plezierjacht toestaan, bijvoorbeeld om inkomsten te generen voor de lokale bevolking, is een beslissing die de landen zelf nemen. De inzet van de staatssecretaris is om landen te ondersteunen die alternatieve bronnen van inkomsten creëren. Het is niet in het belang van de instandhouding van bedreigde diersoorten om voor het plezier doodschieten van deze dieren als economische activiteit te stimuleren.
In september 2016 vindt in Johannesburg (SFA) de Conferentie van Partijen (CoP) van de CITES plaats. Daar ligt een ontwerpresolutie van de EU voor waarin voorgesteld wordt de regels voor de trofeeënjacht aan te scherpen.

Meer over:

trofeejacht, cecile, jacht,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar