Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Trendy Tuinreservaat

  •  
21-08-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
incltuin_vijver_Appeltern.jpg
We hebben een eiland, een bos, een kijkhut én we hebben een eigen modeltuin: een trendy tuinreservaat: De Inclusieve Tuin. Het is Jasper Helmantel en Carrie Preston van de Wilde Weelde groep gelukt om een tuin te ontwerpen die beantwoordt aan de eisen van nu: strakke lijnen, eigentijdse materialen, geen tierelantijnen.
Vroege Vogels Tuinreservaten en Groei & Bloei hebben in 2012 de handen ineen geslagen en ontwerpers Carrie Preston en Jasper Helmantel gevraagd een tuinontwerp te maken. Het resultaat: ’De Inclusieve Tuin’. Inspiratiebron was een volledig bestrate tuin met betontegels van 40 bij 60 centimeter. Op diverse plaatsen zijn tegels gelicht om plaats te maken voor planten. Met de vrijgekomen tegels zijn strakke stapelmuurtjes gemaakt. In contrast met de losse beplanting en verspringende open ruimtes zorgen de muurtjes voor een rustige compositie in de tuin.
Jasper en Carry hebben gewerkt met duurzame materialen die betaalbaar zijn. Geen natuursteen uit China of Vietnam maar bakstenen, beton of gerecycelde bestrating. Er is een grote langwerpige vijver waar je over stapstenen doorheen wandelt. De tuin is opgedeeld in biotopen, bv. de vasteplantenweide, een vochtig moerasdeel, de snoeptuin met groente en fruit en een bossig deel met veel struiken. De ontwerpers hebben heel veel inheemse vaste planten gebruikt waar hommels, bijen en vlinders dol op zijn. Allemaal planten die goed te combineren zijn met ‘gewone’ tuinplanten (zie het tuinplantenalfabet).
 
Je vind er geen loungebanken met plastic kussens, maar handzame verplaatsbare stoelen, betaalbare bankjes en voor de liefhebbers: zitbanken met ingemetseld insectenhotel.
Dit Tuinreservaat is niet exclusief bedoelt voor de dieren. De vele paden maken dat er minder natuur is, maar je kunt er wel op je hurken naast de kikkers zitten die uit de vijver zijn gekropen. Je kunt door de tuin wandelen en van dichtbij genieten van alle vlinders, bijen en bloemen. Vroege Vogels is trots op deze Inclusieve Tuin die een fraaie plek heeft gekregen in de Tuinen van Appeltern.
Neem een voorproefje en kijk hier.
Bron en foto's: Groei & Bloei
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.