Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.55 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Trekvogels brengen vogelgriep

17 feb 2017
  •  
leestijd 1 minuten
kuifeenden
Ook in 2016 zijn trekvogels weer de belangrijkste transporteurs van de vogelgriep naar Nederland geweest. Eerder was dat ook al vastgesteld voor de jaren 2014 en 2015. Uit de analyses door het Erasmus MC in Rotterdam wijst de herkomst van het zeer dodelijke H5N8 virus op trekvogels uit Siberië. Viroloog Thijs Kuiken ziet aan de genetische samenstelling van het virus dat het via trekvogels naar Europa is gekomen.
Azië
De echte bron van het virus ligt in de pluimveesector in Azië. Daar overleeft het H5N8 vogelgriepvirus al sinds 2014 in allerlei varianten. Omdat daar geen gesloten pluimveebedrijven zijn, kan het virus gemakkelijk met wilde vogels in aanraking komen. Met de voorjaarstrek brengen de besmette vogels het naar Siberië. Van daaruit weet het zich te verspreiden naar Amerika en Europa in de najaarstrek.
Eenden
Vogels die met het virus besmet zijn vertonen niet altijd ziekteverschijnselen. Sommige vogels blijken er gevoeliger voor dan andere. Vooral watervogels als kuifeenden, smienten en tafeleenden zijn het slachtoffer dit jaar van de griep. De piek lag in november en begin december. Sporadisch worden er nu nog wel gevallen gemeld, maar de grote golf is voorbij. 

Meer over:

vogelgriep

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.