Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels

Vroege Vogels

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Start van het Vogeltrekjournaal

22 feb 2019
  •  
leestijd 2 minuten
grutto

© Rob Buiter

Vanaf zondag gaat Vroege Vogels elke week aandacht besteden aan 'de grootste volksverhuizing ter wereld'. Aan de vele miljoenen vogels, die in het voorjaar jaarlijks vanuit hun overwinteringsgebieden in het zuiden naar hun noordelijke broedgebieden trekken. De komende weken passeren tientallen soorten de revue, van de eerste grutto’s, tot de eerste boerenzwaluw, van de in de stad broedende scholeksters tot de zomerse bijeneters.
We trappen a.s. zondag af met vogelgeluiden- en trekvogelexpert Joost van Bruggen van SOVON Vogelonderzoek . Hij doet al jaren onderzoek naar de nachttrek van vogels. Sinds een aantal jaar neemt hij bij zijn huis en op andere plekken ’s nachts geluiden op. En zo komt hij erachter wat er zoal overvliegt en hoe dat klinkt. Hij ontdekte onder meer dat de overtrekkende roerdomp ’s nachts totaal anders klinkt dat een roerdomp overdag.
In Vroege Vogels laat Joost van Bruggen een heel palet aan geluiden horen van vogels, die de afgelopen dagen op trek waren naar en door Nederland.
Portugal
Aan de monding van de Taag verzamelen zich miljoenen vogels die op doortrek zijn naar het noorden. Grutto-onderzoeker Egbert van de Velde doet er onderzoek naar grutto's, hij telt en ringt ze. 40.000 zitten er maar liefst. Ze wachten op de zuidenwind die ze zal meevoeren naar ons land, maar wanneer is dat?
Egbert1

© Egbert de Velde

Kijktip

Om een beetje gevoel te krijgen bij de vogeltrek raden wij aan om de documentaire Living on the Edge terug te kijken. Deze documentaire in twee delen toont de relatie tussen trekvogels en mensen. Prachtige natuurbeelden van trekvogels en Afrikaanse vogels worden afgewisseld met bijzondere verhalen van mensen uit landen langs de trekroute in Burkina Faso, Marokko, Malta en Nederland. 
Deel 1 - Living on the Edge (uitgezonden op 4 juni 2013)
Deel 2 - Living on the Edge  (uitgezonden op11 juni 2013)

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.