Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Nieuw TV-seizoen start april 2022npo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Trekkende grutto gaat 'naar school'

20 dec 2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
136 keer bekeken
  •  
Grutto's

© Fotograaf: Altenae

Jonge grutto's die voor het eerst op trek gaan naar het zuiden, leren de route van soortgenoten, of misschien zelfs van andere vogels in de omgeving. "Ze gaan als het ware naar school", zeggen onderzoekers Mo Verhoeven en Jelle Loonstra, die deze week promoveren op hun onderzoek aan de weidevogels.

Verhuizen

Jelle Loonstra (c) Rob Buiter
Voor hun onderzoek lieten Loonstra en Verhoeven een grote groep grutto's in gevangenschap uit het ei komen en opgroeien. De helft van die vogels lieten ze vervolgens los in het gebied in Friesland waar de eieren waren gelegd, de andere helft brachten ze naar Polen. Die 'Poolse' jongen trokken vervolgens langs een route naar Afrika die ook Poolse grutto's aanhouden. de Nederlandse vogels volgden de gebruikelijke route voor Nederlandse grutto's. "Blijkbaar zit de routekaart niet in hun genen gebakken", concludeert Loonstra. "De route is niet aangeboren maar aangeleerd. Ze gaan zich gedragen zoals de andere vogels zich in die omgeving gedragen."

Fokken is geen oplossing

Mo Verhoeven (c) Rob Buiter
Vanwege zijn ervaring met het in gevangenschap grootbrengen van grutto's, werkt Mo Verhoeven inmiddels voor een project van de Engelse Vogelbescherming (RSPB). Ook daar worden grutto's in gevangenschap grootgebracht en vervolgens uitgezet in gebieden waar de grutto is verdwenen. "Het lijkt me niet dat dit een oplossing is voor de problemen die de grutto heeft in ons land", zegt Verhoeven. "Je kunt grutto's opfokken wat je wilt, maar als het landschap niet in orde is, blijft dat dweilen met de kraan open."

Verwondering

Het onderzoek draagt wel op een andere manier bij aan de bescherming van grutto's, denkt Loonstra. "Bescherming begint met verwondering en wat we nu hebben ontdekt draagt bij aan de fascinatie voor deze vogels."

Meer over:

grutto

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

Theo Huitema
Theo Huitema22 dec 2020 - 9:42

mooie foto's

Theo Huitema
Theo Huitema19 dec 2020 - 10:02

mooi verhaal en foto's