Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Trek van de zangvogels

23 sep 2016
  •  
leestijd 1 minuten
Roodborst
De grote trek naar het zuiden is begonnen: miljoenen vogels vliegen op dit moment naar het Middellandse Zeegebied of diep Afrika in om daar te overwinteren. Daarom gaan vogelaars op zaterdag 1 oktober de hele dag op speciale telposten in het land trekvogels tellen. Dat gebeurt in heel Europa onder de titel Euro Birdwatch 2016. 
Het doel van dit evenement is wereldwijd aandacht te schenken aan vogels en hun leefgebieden. Vogelonderzoekers van SOVON gebruiken de trek om gegevens te verzamelen over de zangvogels die nu wegtrekken.
Vogels als roodborsten, heggenmussen, zwartkoppen, tjiftjafs en kleine karekieten vliegen meestal 's nachts en in de vroege ochtend. Op hun tocht naar het zuiden worden ze gelokt en in mistnetten gevangen. Daarna worden ze gemeten, gewogen, bekeken en geringd en weer vrijgelaten. 

Meer over:

trekvogels

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

Meer over dit onderwerp