Vroege Vogels

Trein met atoomafval gearriveerd ondanks protest

  •  
10-11-2008
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
kernafval.jpg
Een trein met 23 ton kernafval uit het Franse La Hague heeft maandagochtend zijn bestemming in Dannenberg in het noorden van Duitsland bereikt. Wel liep het transport forse vertraging op door acties van duizenden betogers langs de route.  Het is het grootste protest tegen een transport van kernafval tussen een opwerkingsfabriek in La Hague en een opslag in het Duitse Gorleben sinds 2001. Ongeveer 15.000 actievoerders zouden zich op verschillende plekken langs de route hebben opgesteld. 
Het radioactieve afval wordt in Dannenberg op vrachtwagens geladen voor de laatste 20 kilometer van het transport naar Gorleben. Het afval wordt later maandag in Gorleben verwacht. De Duitse politie heeft ongeveer 16.000 agenten ingezet langs de route.
Het transport kwam zaterdag net aan de Franse kant van de grens tussen Frankrijk en Duitsland gedurende twaalf uur stil te liggen, nadat drie actievoerders zich aan de rails hadden vastgeketend.
Zondag staken honderden betogers barricades in brand op het spoor bij Hitzacker in Nedersaksen in Duitsland. De actievoerders staken tevens vuurwerk af. Het kwam tot gewelddadige botsingen tussen betogers en politie.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.