Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

'Transport varkens ergste dierenleed'

  •  
15-04-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
varken_slachthuis.jpg

© Een zeug op weg naar het slachthuis. Foto: MargreetS

Nederlanders vinden dierenleed van varkens het meest erge in de Nederlandse vee-industrie, internationaal varkenstransport baart hen hierbij de meeste zorgen. Dit blijkt uit representatief onderzoek van TNS NIPO in opdracht van Wakker Dier.
Respondenten rangschikten negen wetenschappelijk erkende welzijnsproblemen uit de vee-industrie en visserij op hoe (on)acceptabel zij deze vonden. Zij plaatsten verschillende vormen van varkensleed op de eerste, tweede én derde plaats, gevolgd door keizersnedes bij vleesrunderen en de plofkip.
De nummer één is het internationale transport dat jaarlijks meer dan 10 miljoen varkens ondergaan. Op nummer twee eindigde de krappe huisvesting van varkens. In hun hokken hebben de speelse en intelligente dieren amper afleiding, waardoor ze gefrustreerd raken en in elkaars staart en oren bijten. Op nummer drie staat de kraambox van zeugen (moedervarkens) waarin deze dieren slechts één stap voor- of achteruit kunnen zetten.
Wakker Dier: “Maar liefst 90 procent van de Nederlanders vindt een of meerdere omstandigheden in de vee-industrie onacceptabel. Hieruit blijkt maar weer hoe scheef de verhouding is tussen wat mensen acceptabel vinden, en wat ‘normaal’ is achter de dichte staldeuren van de vee-industrie.”
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.