Vroege Vogels

Felicitaties én kanttekeningen bij klimaatneutraliteit ING

  •  
29-01-2007
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_248092.jpg
Milieudefensie feliciteert ING met het besluit om haar bedrijfsvoering wereldwijd klimaatneutraal te maken. Daarmee erkent de bank dat ze een rol kan spelen in de strijd tegen klimaatverandering. ‘Het is een belangrijke, eerste stap. We roepen ING
op om nu ook de tweede stap te zetten en de door ING gefinancierde uitstoot van broeikasgassen aan te pakken,‘ aldus campagneleider Donald Pols van Milieudefensie.
Donald Pols, campagneleider Klimaat en Energie van Milieudefensie: ‘Natuurlijk feliciteren we ING met haar besluit voor een klimaatneutrale bedrijfsvoering en hopen we dat de andere grote Nederlandse banken dit goede voorbeeld gaan volgen. Maar met een klimaatneutrale bedrijfsvoering wordt pas 1(!) procent van de totale uitstoot van ING aangepakt. De grootste impact van een bank zit namelijk in de uitstoot van broeikasgassen die haar wereldwijde investeringen en leningen veroorzaken. Door meer te investeren in duurzame energie en minder in sectoren die veel CO2-uitstoot veroorzaken, zet ING pas echt een forse stap om een klimaatvriendelijke bank te worden.’
Milieudefensie maakt nog een kanttekening bij de stap van ING. De bank compenseert haar uitstoot van broeikasgas door herbebossing. Maar uit onderzoek blijkt dat dit amper helpt tegen klimaatverandering. Investeren in duurzame energieprojecten in ontwikkelingslanden zou daarom een betere keuze zijn geweest.
ING is na Fortis de tweede grote Nederlandse bank die haar bedrijfsvoering klimaatneutraal gaat maken. ING voldoet daarmee aan één van de drie eisen voor een klimaatvriendelijke bank. In de ‘Banken: spaar het klimaat!’-campagne die Milieudefensie een jaar geleden gestart is, worden banken daarnaast nog opgeroepen om klimaatproducten voor klanten te ontwikkelen en klimaatvriendelijk te investeren. Deze campagne is onderdeel van de klimaatcampagne HIER, waaraan meer dan 40 maatschappelijke organisaties deelnemen.

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.