In 2014 werden in de zomer en herfst enkele honderden dode eekhoorns gemeld. Er kwamen zelfs berichten dat eekhoorns dood uit de boom vielen. Onderzoek wees uit dat de meeste dieren in 2014 aan toxoplasmose waren overleden. Ook in 2015 werden gevallen van toxoplasmose vastgesteld. Toxoplasmose wordt vaker bij eekhoorns aangetroffen, maar niet eerder werd een dergelijke grote sterfte geconstateerd.
Verkeer en ziekte
Nadat gescreend werd op dieren die (waarschijnlijk) door het verkeer waren omgekomen of als prooi, bleven nog een kleine 200 dieren over waarvan onbekend was wat de doodsoorzaak was. Daarvan zal ook een deel aan toxoplasmose gestorven zijn. De verwachting dat in 2014 de eekhoornpopulatie zich vanwege een redelijke hoeveelheid mast van eik en beuk in de herfst van 2013 en de zachte winter van 2013/2014, zou herstellen, is maar deels uitgekomen. Mogelijk is dit veroorzaakt door de ziekte toxoplasmose die in 2014 optrad.
Blijf dode eekhoorns melden en aanleveren!
Om beter zicht te krijgen op de invloed van ziekten op de populatieontwikkeling van eekhoorns en om in beeld te krijgen of toxoplasmose daarbij nog steeds een rol speelt, roepen de Zoogdiervereniging en het DWHC het publiek op om dode en zieke eekhoorns te blijven melden. Daarnaast wordt aan het publiek gevraagd om verse dode dieren (maximaal 24 uur dood), die niet langs de kant van de weg liggen, veilig te stellen (niet invriezen, wel koelen als dat kan) en zo snel mogelijk aan te melden via de website van het DWHC, zodat de dieren eventueel voor onderzoek opgehaald kunnen worden.
Tekst: Vilmar Dijkstra, Zoogdiervereniging en Margriet Montizaan, Dutch Wildlife Health Centre
Bron:
Nature Today