NPO
Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Totale uitstoot CO2 afgenomen in het derde kwartaal

24 dec 2019
  •  
leestijd 2 minuten
co2 - publiek domein

© Bron: byrev

De CO2-uitstoot was in het derde kwartaal 4,4 procent lager dan in dezelfde periode een jaar eerder. De afname komt vooral doordat elektriciteitsbedrijven minder steenkool en meer aardgas hebben ingezet bij hun productie, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ook de landbouw en industrie stoten minder CO2 uit, behalve in de aardolie-industrie. De CO2-uitstoot van o.a. huishoudens, transportsector en dienstverlening is juist toegenomen. Behalve dan weer de zeevaart, daar nam de uitstoot van CO2 af.

De meetperiode was iets minder warm dan in 2018. Gecorrigeerd voor dit weereffect was de CO2-uitstoot in 4,9 procent lager dan een jaar terug. 

Afname van CO2-uitstoot

De uitstoot door het cluster landbouw, delfstoffenwinning, industrie en bouwnijverheid kwam ruim 5 procent lager uit. In de aardolie-industrie stegen de emissies, terwijl in de chemie en de basismetaalindustrie de CO2-emissies daalden. Omdat dit cluster en de elektriciteitsbedrijven samen goed zijn voor 55 procent van de totale uitstoot, is dat eerder terug te zien in de totale uitstoot. 

Toename van CO2-uitstoot

De uitstoot van huishoudens was bijna 3 procent hoger. Er werd meer aardgas verstookt voor verwarming van woningen en ook de emissies door autogebruik namen toe, aldus het statistiekbureau. In het derde kwartaal bedroeg de uitstoot van huishoudens ruim 17 procent van het totaal. Verder was de CO2-uitstoot van de overige dienstverlening, die goed is voor bijna 11 procent van de CO2-uitstoot, ruim 3 procent hoger dan in het derde kwartaal van 2018.

De transportsector zag de uitstoot met bijna 2 procent aandikken. Het aandeel van de transportsector in de totale uitstoot was ruim 17 procent. De uitstoot van de luchtvaart, binnenvaart en wegvervoer nam toe, de uitstoot van de zeevaart nam volgens het CBS daarentegen af.
bijdrage-co2-uitstoot-na
co2-emissies-en-economis_CBS
Bron: ANP en CBS

Meer over:

, , ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.