Vroege Vogels

Turkse tortel, Fenolijn en overige radio-onderwerpen

  •  
25-10-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
50 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2019-10-25 om 11.59.59

Turkse tortels staan bekend om hun vermogen tot liefkozen

© Hay Wijnhoven

Alle overige radio-onderwerpen uit de uitzending van zondag 27 oktober 2019.

Rode wouw

Sinds 2010 komen Rode Wouwen in Nederland jaarlijks succesvol tot broeden en het aantal lijkt vanaf 2015 toe te nemen. De vraag is of deze toename komt door migratie vanuit andere nabije populaties, of uit 'eigen' reproductie van Nederlandse vogels. Om hier antwoord op te krijgen is er een project opgestart met het kleurringen en zenderen van jonge Rode Wouwen. Hiermee wordt tegelijkertijd ook informatie verzameld over terreingebruik, dispersie en migratie - met alle risico’s van dien - en vestiging als broedvogel. Het project is een initiatief van onderzoekers Stef van Rijn en Willem van Manen en wordt uitgevoerd in samenwerking met Grauwe Kiekendief - Kenniscentum Akkervogels (GKA). (Bron: NatureToday)

Turkse Tortel

Na zijn Mereldagboek schreef bioloog en kunstenaar Hay Wijnhoven een nieuw boek: de Turkse tortel. Ook dit boek staat vol anekdotes en tekeningen over de tortels in zijn eigen tuin. Maar geeft ook informatie over herkomst, aantal en leefwijze. De naam tortel is niet voor niets, want ze zijn hulpvaardig, trouw en ze liefkozen elkaar volop. 


Paddestoelen in Ameland

Koster Theo Kiewiet van de katholieke kerk in Nes op Ameland is elk vrij moment in de natuur te vinden. Hij is al jarenlang bezig om op deze manier de biodiversiteit van het Waddeneiland in kaart te brengen. Met hem gaan we de duinen van Ameland in, op zoek naar bijzondere en zeldzame koraalzwammen.

Fenolijn

Luister zondag naar alle eerste- en laatstelingen op de Vroege Vogels fenolijn, op 035-6711338.

 

Meer over het Feno-project bij De Natuurkalender.  

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.