Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Toren in Amazone voor controle klimaatverandering

  •  
16-03-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
amazone_01.jpg
De Braziliaanse regering gaat in het hart van de Amazone een 300 meter hoge toren neerzetten voor het meten van de opname van broeikasgassen door de bossen. Dat hebben Braziliaanse wetenschappers en regeringsbronnen vrijdag laten weten.
De stalen toren wordt neergezet op ongeveer 150 kilometer ten noorden van Manaus, de hoofdstad van de deelstaat Amazonas. Met apparatuur in de 300 meter hoge toren en vier andere torens van 60 meter hoogte kan het niveau van koolstofdioxide in de Amazone worden gemeten. ,,We hebben een bereik van Belém in de monding van de Amazone tot in Sao Gabriel da Cachoeira aan de grens met Colombia'', zei Paulo Artaxo van de faculteit natuurkunde van de Universiteit van Sao Paulo.
Bossen zijn van groot belang bij het beteugelen van de klimaatverandering, omdat ze koolstofdioxide opnemen. Als gevolg van onder meer houtkap en de expansie van grote landbouwbedrijven is in de loop der jaren een groot deel van het Amazonewoud verloren gegaan. Het Wereld Natuur Fonds (WNF) stelde onlangs in een rapport dat de kans groot is dat in 2030 bijna 60 procent van het Amazonewoud is vernietigd of ernstig beschadigd.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.