Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Felgekleurde straaljagertjes: de kolibries op Aruba

  •  
31-12-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2188 keer bekeken
  •  
Top 2021 D

Kolibrie

© Erik Neuteboom

Zo nu en dan krijgen we bij Vroege Vogels berichten binnen van mensen die vanuit het buitenland Vroege Vogels volgen. Van Noorwegen tot Australië, op de meest uiteenlopende plekken op aarde wordt er geklikt, gekeken en geluisterd. Wie zijn deze mensen, en wat maken ze daar voor bijzonders mee in de natuur? Zij mogen onze speciale radio-uitzending samenstellen en zijn verspreid over de hele uitzending te horen. Erik Neuteboom woont op Aruba en vertelt over de bijzondere natuur op het eiland.

De kolibrie 

Met een telelens verscholen zitten achter een cactus om het perfecte plaatje van een kolibrie te schieten: het is een passie van Erik Neuteboom. Sinds hij verhuisd is naar Aruba heeft hij zich gespecialiseerd in het fotograferen van deze felgekleurde straaljagertjes. Kolibries, de kleinste vogeltjes ter wereld, slaan ongeveer zeventig keer per seconde met hun vleugels en kan tot wel tweehonderd keer met hun vleugels slaan als ze naar beneden duikt. Bovendien zijn het de enige vogels ter wereld die achteruit kunnen vliegen en stil in de lucht kunnen hangen. 

Top 2021 B

© Erik Neuteboom

Meer dan witte stranden 

Naast het fotograferen van dit bijzondere vogeltje gaat Erik graag naar het Bubali Vogelreservaat. Dit natuurgebied ligt vlak bij het meest toeristische strand van Aruba, Palm Beach. Erik vindt het jammer dat het Caribische eiland bij toeristen voornamelijk bekend staat om haar parelwitte stranden en feestjes. Ook leuk natuurlijk, maar er is een prachtige, veelzijdige natuur die ook beschermd dient te worden, vindt Erik. Hij zou graag hebben dat hier meer aandacht voor is. 

Vogeleiland 

Voor de uitzending van Vroege Vogels bezoekt Erik het Bubali Vogelreservaat om zoveel mogelijk vogels te fotograferen, van de gele zanger en Caribische spotvogel tot de oranje troepiaal en steltkluut. Om dit te bereiken moet hij zich verschuilen in bosjes en lang wachten op een goed moment. “Vroeger snapte ik dat nooit, mensen die zich urenlang in bosjes verscholen om een vogel te kunnen zien”, vertelt hij. Nu kan hij daarom lachen: “Ik doe het zelf ook!” 

Top 2021 A2

© Erik Neuteboom

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.