Vroege Vogels

Topbestuurder bekritiseert EU-agentschap voeding

  •  
21-10-2008
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
bedrijfsgebouwen_01.jpg
De Nederlander Herman Koëter, tot voor kort topman van het EU-agentschap voor veilige voeding EFSA, haalt in een afscheidsbrief keihard uit naar het management van het agentschap.
Het agentschap adviseert de Europese Commissie welke voeding veilig is voor consumenten, bijvoorbeeld over kleurstoffen, genetisch aangepaste organismen of het gevaar van gekkekoeienziekte BSE.
Koëter waarschuwt dat de onafhankelijkheid en kwaliteit van het agentschap in gevaar komen. Hij ziet veel politiek getinte verzoeken van de Europese Commissie, onder meer om het standpunt over genetisch aangepaste organismen te herzien. Koëter meent dat de vele verzoeken om een snel oordeel over voedingsadditieven de kwaliteit van de oordelen in gevaar kan brengen.
Volgens Koëter, die lange tijd onderdirecteur en waarnemend directeur was voordat hij recentelijk werd benoemd tot speciaal adviseur, willen nog weinig wetenschappers voor EFSA werken. Waar in 2003 nog zo'n 235 mensen reageerden op een vacature, zijn dat er nu slechts zeventig. Intern zijn wetenschappers bang een afwijkende mening te verkondigen, uit angst voor hun contract.
Een interne enquête toonde in januari dat minder dan een derde van de medewerkers de werksfeer 'goed' noemt. Ruim de helft vindt dat de sfeer verslechtert. Koëter vindt het onbegrijpelijk dat topvrouw Catherine Geslain dit alles negeert.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.