Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Top zet stap richting schonere oceanen

  •  
25-04-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vv_newsimg_156184.jpg
Overheden, bedrijven en niet-gouvernementele organisaties uit 80 landen hebben vrijdag een stap gezet richting schonere oceanen en minder overbevissing. Dat blijkt uit de slotverklaring van de 'oceanentop' die deze week in Den Haag werd gehouden.
Afgesproken is onder meer dat overbevissing moet worden teruggedraaid en illegale visserij moet stoppen. Subsidies moeten alleen nog gegeven worden aan duurzame visserij. Vervuiling van de oceanen moet verder worden tegengegaan.
De afspraken worden verder uitgewerkt en komen dan terug op een volgende oceanentop, half juni in Washington. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry is daar gastheer.
Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken was gastvrouw op de top in Den Haag. Zij is tevreden over het resultaat. ,,De wereld heeft deze week niet alleen lef getoond, maar vooral daadkracht om overbevissing, klimaatverandering en vervuiling tegen te gaan. Dat is wat de wereld nodig heeft, want alleen dan kunnen honderden miljoenen mensen na 2030 nog leven van vis en gezonde oceanen.''
De oceanen beslaan ruim twee derde van het aardoppervlak en zijn voor de mens van belang voor zuurstof en voor eten. Steeds meer mensen worden de komende decennia voor hun eiwitten afhankelijk van vis.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.