Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Top van de berg Kilimanjaro staat in brand

12 okt 2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
africa-kilimanjaro--pixabay
Update: De natuurbrand die zondagavond ontstond op de berg Kilimanjaro in Tanzania is nog niet geblust. Het vuur op het hoogste punt van Afrika is volgens Tanzania Nationale Park wel bijna onder controle. Hoe de natuurbrand ontstaan is op bijna 6000 meter hoogte, is nog onduidelijk.

De harde wind op de berg was de afgelopen dagen een belemmering voor de brandweer, maar inmiddels zien de weersomstandigheden er gunstiger uit. "Het weer is nu rustiger en er is geen harde wind die het vuur kan verspreiden," zegt een vertegenwoordiger van het College of African Wildlife Management dat helpt met blussen. Honderden studenten en bewoners ondersteunden de brandweerlieden op maandag. De brandweermensen hopen dinsdagavond het vuur onder controle te krijgen.

Volgens de Tanzaniaanse krant The Citizen zijn de vlammen op tientallen kilometers afstand van de berg te zien. Tanzania National Parks schrijft op Twitter dat de brand zondagmiddag is ontstaan. Verschillende brandweermedewerkers en vrijwilligers uit omliggende dorpen proberen de brand te blussen en ervoor te zorgen dat de natuur niet nog verder beschadigt. De hoogte maakt het volgens The Citizen moeilijk om het vuur te doven.
De Kilimanjaro is de hoogste berg van Afrika en ligt op 5895 meter boven zeespiegel. Het is tevens de hoogste vrijstaande berg ter wereld en een populaire bestemming voor bergbeklimmers en toeristen.

Het bergmassief bestaat uit drie aaneengesloten stratovulkanen - hoge kegelvormige vulkanen - waarvan de twee oudste de Shira en de Mawenzi zijn uitgedoofd en de jongste vulkaan Kibo is slapend. De Kibo is de hoogste en het enige gedeelte van de Kilimanjaro dat permanent met sneeuw is bedekt. De totale ijsmassa op de Kibo was in het verleden veel omvangrijker. Als het huidige tempo doorzet, zal het ijs op de Kibo volgens klimatologen geheel verdwenen zijn in 2040.

Bron: ANP en Wikipedia

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

Hanne2021
Hanne202115 okt 2020 - 8:48

Mag toch hopen dat deze brand niet is veroorzaakt door onachtzaamheid van de vele klimmers daar? Zou me niets verbazen. Te weten wat voor rotzooi er altijd achter gelaten wordt door klimmers. Het zou een grof schandaal zijn. Overal waar mensen komen laten ze een grote rotzooi achter. Zo afschuwelijk!!!!

Theo Huitema
Theo Huitema13 okt 2020 - 19:44

dat heb als je niet aan het klimaat verdrag houd. dan krijg je klimaat verandering en meer bosbranden