Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Tonijn-multinational gaat schadelijke visserij verminderen

11 jul 2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Tonijn_Aziz-SALTIK-Fl_ickr.jpg

© Fotograaf: Aziz SALTIK (Flickr Creative Commons)

Thai Union, de grootste producent van tonijn-in-blik ter wereld, gaat maatregelen nemen tegen illegale visserij, overbevissing en schending van mensenrechten van werknemers op alle visserijschepen. Na een jarenlange campagne van Greenpeace gaat het bedrijf actie ondernemen. Thai Union is in Nederland bekend van de blikjes van John West.

Duurzamere tonijn-in-blik

Thai Union levert ongeveer een vijfde van alle tonijnproducten wereldwijd. Samen met 700.000 consumenten uit de hele wereld heeft Greenpeace de multinational gevraagd om tonijn-in-blik duurzamer te maken. Greenpeace is blij nu Thai West eindelijk heeft toegezegd maatregelen te nemen. Tom Grijsen, programmaleider Oceanen van Greenpeace: “Dit is goed nieuws voor het zeeleven, Thai Union is één van de bedrijven die op de oceanen wereldwijd de meeste impact heeft. Thai Union gaat onder meer het gebruik van lokvlotten met 50 procent terugdringen binnen drie jaar. Nu is het tijd dat andere bedrijven dit voorbeeld volgen.”

Lokvlotten en langelijnvisserij

Lokvlotten zijn drijvende objecten in zee die grote scholen tonijn aantrekken. Maar niet alleen tonijn komt op deze lokvlotten af, ook andere vissen en zeedieren worden aangetrokken. Het gebruik van de lokvlotten leidt daardoor tot bijvangst van bedreigde soorten zoals zijdehaaien en merlijnen. Ook de veelgebruikte langelijnvisserij leidt tot veel bijvangst. Zeevogels, schildpadden en haaien sterven aan de haken die aan de lijn hangen. Thai Union gaat komende tijd een aanzienlijk deel van de langelijnvisserij vervangen door meer duurzamere visserijmethodes zoals pole & line en sleephengelvisserij.

Arbeidsomstandigheden

Verder gaat het bedrijf de arbeidsomstandigheden van werknemers aan boord verbeteren. Uit onderzoek blijkt dat op schepen van de Taiwanese vloot de arbeidsomstandigheden heel slecht zijn. Thai Union verwerkt tonijn die gevangen is door deze vloot.
Een onafhankelijke partij wordt ingehuurd om eind 2018 te onderzoeken of Thai Union ook echt maatregelen heeft genomen. Afgesproken is dat de beloftes in 2020 ingelost zullen zijn.
Bron: Greenpeace

Meer over:

visserij, tonijn

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar