Door toeristen dit jaar deze gelegenheid te bieden denkt de Noorse regering overbevissing te kunnen bestrijden.
Greenpeace heeft zich fel uitgesproken tegen de zeehondenjacht door toeristen. Het is onzin de zeehonden de schuld te geven van de afgenomen visstanden. Het idée dat toeristen naar Noorwegen komen om zeehonden af te knallen is verwerpelijk", zegt Greenpeace-woordvoerder Truls Gulowsen. "Hoe kan de overheid de zeehond de schuld geven van haar eigen slechte visbeleid?". Het idee van de Noorse overheid dat de jacht op zeehonden het toerisme een grote impuls geeft, noemt Gulowsen belachelijk. "Mensen komen over het algemeen naar Noorwegen om te genieten van de prachtige natuur en niet om zeehonden te schieten."
Slecht voor imago Noorwegen
De Noren zijn geschrokken van alle aandacht. De Noorse media vinden zeehondenjacht door toeristen een dom plan en slecht voor het imago van Noorwegen in Europa. Greenpeace heeft verder protest aangetekend bij het Noorse parlement en er zijn kamervragen gesteld in Noorwegen. Ook de Noorse toeristenindustrie heeft zich tegen het plan uitgesproken. In Nederland heeft Greenpeace eind vorig jaar aan de Noorse ambassadeur mede namens de donateurs een brief gestuurd waarin we bezwaren uiten tegen het plan. Greenpeace blijft dit jaar actief campagne voeren, met o.a. een scheepsexpeditie in Scandinavië, om de enige, échte oplossing af te dwingen: gezond visserijbeheer, inclusief zeereservaten.
Zeehond onterecht de schuld
Het is onzin de zeehonden de schuld te geven van de afgenomen visstanden. Miljoenen jaren waren er in de Europese zeeën veel meer zeezoogdieren (zeehonden, walvissen, dolfijnen) én veel meer vis. Dat de hoeveelheid vis de afgelopen eeuw enorm is verminderd, komt niet door de zeehonden, maar door overbevissing door de mens zelf.
Probleem bij bron aanpakken: overbevissing
Falend visserijbeleid heeft gezorgd voor het instorten van de visstand. Er zijn simpelweg te veel vissers voor de hoeveelheid vis. Als Noorwegen haar visserij wil verbeteren, moet ze de overbevissing aanpakken, en niet een paar duizend zeehonden de schuld geven. Greenpeace maakt zich hard om het probleem bij de bron aan te pakken: mismanagement van de zee. Greenpeace voert daarom in Noorwegen actief campagne, met o.a. scheepsexpedities, voor een gezond zeebeheer.
Gezond beleid met zeereservaten
Een gezond zee- en visserijbeleid bestaat volgens Greenpeace uit:
- zeereservaten waar niet gevist mag worden zodat er kraamkamers kunnen ontstaan voor nieuwe vis
- een beperkte visserijvloot
- visserijtechnieken die geen schade aan de zeenatuur doen.