Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Toename van lepelaars in de Blauwe Kamer

  •  
17-01-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
217 keer bekeken
  •  
lepelaars_03.jpg

© Lepelaars. Fotograaf: herman05

De lepelaar is met 42 broedvogels een vaste bewoner geworden van het natuurgebied de Blauwe Kamer. Dat blijkt uit vogeltellingen van vrijwilligers van Sovon en Utrechts Landschap.

Verschillende vogels

Uiterwaardengebieden staan bekend om hun dynamische natuur. In de Blauwe Kamer broeden jaarlijks ruim negenhonderd vogels. In 2017 zijn er maar liefst 71 verschillende vogelsoorten aangetroffen, waaronder de waterral, ijsvogel, blauwborst, nachtegaal en bosrietzanger. De kolonie lepelaars steeg dit jaar, andere kolonievogels zoals de blauwe reiger en aalscholver gingen iets achteruit.

Steltlopers

Bij de steltlopers is een dalende lijn te zien ten opzichte van 1998. Het natuurgebied heeft zich ontwikkeld van een open gebied met veel zandbanken en weinig begroeiing, een ideaal habitat voor steltlopers, tot een rijk uiterwaardengebied met kruidenrijke ruigtes en begroeiing. Steltlopers voelen zich daar minder in thuis. Andere vogels zijn daar juist weer voor teruggekomen. Vooral met struweelvogels gaat het de laatste jaren erg goed, zoals te zien is een aan hoog aantal broedende braamsluipers, grasmussen, fitissen en zwartkoppen.
Bron: Utrechts Landschap
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.