Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Toename insecten bij patrijzenproject PARTRIDGE

  •  
05-07-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
188 keer bekeken
  •  
patrijs

© Mannetjes patrijs. Fotograaf: Rollin Verlinde

In de proefgebieden van het project PARTRIDGE vond het afgelopen jaar een explosie aan insecten plaats. In het gebied zijn keverbanken en bloemenpercelen geplaatst en daar komen enorm veel insecten op af blijkt uit recente onderzoeken. In maart ging verslaggever Jesper Buursink met Jochem Sloothaak en Henk Driest nog patrijzen tellen in de polder de oude hoorn bij Almkerk en toen kwamen ze er al heel wat tegen. 

Resultaten 

Na twee jaar laten de cijfers al een toename zien van patrijzen, wintervogels en hazen. Het aantal fazanten is verdubbeld en het boegbeeld van het project, de bedreigde patrijs, is met 25 procent toegenomen. Niet alleen de hoeveelheid insecten maar ook de diversiteit is opvallend. Het aanplanten van hagen en het aanleggen van keverbanken, akkerranden en percelen met bloemen en kruiden lijkt dus goed te werken. 

Project Partridge 

In Nederland is 95 procent van de patrijzen verdwenen door schaalvergroting en intensivering van de landbouw. Insecten zijn in de afgelopen jaar met 75 procent teruggelopen maar met de juiste maatregelen kunnen insecten zich snel herstellen. Met het project willen meerdere partijen waaronder Vogelbescherming Nederland en Brabants Landschap samen met landbouwers en agrarische collectieven laten zien dat een hoge biodiversiteit en moderne landbouw samen kunnen gaan.

Meer over:

partridge, patrijs
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.