Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Toename bultruggen nog onverklaard

17 nov 2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
94b9464966.jpg

© Bultrug op archieffoto. Fotograaf: valeora

Steeds meer bultruggen doen de Noordzee aan, nadat deze walvissoort eeuwenlang hier nooit is geweest. Zeven zijn er aangespoeld sinds 2003 waarvan Johannes/Johanna de bekendste was. Ook de afgelopen dagen is er weer eentje gesignaleerd, bij IJmuiden en Rotterdam.
‘Bultrugstranding'
Wetenschappers zijn er niet zeker van waarom bultruggen ineens weer naar ons land komen, meldt de website Natuurbericht dinsdag. In 1751 was de laatste 'bultrugstranding', daarna begonnen ze vanaf begin dit decennium weer te komen.
Nieuwe generatie
Volgens zeeonderzoeker Mardik Leopold, heeft de walvisvaart de diersoort destijds gedecimeerd en neemt de populatie nu weer toe. De nieuwe generatie is bovendien reislustiger dan vroeger, vermoedt Leopold. Een sluitende verklaring voor de toename van bultruggen in Nederland laat op zich wachten. Leopold: “Het is een moeilijk te onderzoeken vraag, je kunt bultruggen niet interviewen.”
Johanna
Johannes, die later een Johanna bleek, strandde eind 2012 op een zandplaat bij Texel en overleefde dat niet. Meestal gaan de bezoeken wel goed. Voor onze kust eten de dieren vooral sprot.
Bron: ANP
Lees het bericht op Natuurbericht.nl

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar