Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Toekomst zaaien

  •  
05-10-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
In de weekenden van oktober nodigen acht biologisch-dynamische boeren iedereen uit om handmatig  een akker in te zaaien met wintergraan. Het internationale project ‘Toekomst zaaien’ is bedoeld om burgers actief te betrekken bij de bron van de landbouw; het zaadgoed, met als nevenboodschap ‘Houd de landbouw gentechvrij’.
Selectie en vermeerdering
Zaadgoed is een deel van ons cultureel erfgoed en komt voort uit duizenden jaren van selectie en vermeerdering. Wat ooit in handen was van vooral boeren en tuinders is sinds de laatste decennia voor ruim de helft in handen gekomen van nog maar 10 multinationals, zoals Monsanto. Met deze machtsconcentraties van bedrijven die zaadgoed en bestrijdingsmiddelen leveren, wordt het aanbod van rassen en gewassen steeds beperkter, omdat het voor deze multinationals commercieel interessanter is om te werken aan een klein aantal rassen waarover zij eigendom kunnen garanderen door patent/ kwekersrecht  en/of hybride zaden.  Hierdoor ontstaan monoculturen in de landbouw, met steeds minder biodiversiteit en wordt de keus voor u in het winkelschap  steeds kleiner. Het project wil burgers bewust maken, en boeren en burgers gezamenlijk een stem geven.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.