NPO
Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Toegenomen recreatiedrukte heeft negatief effect op natuur

7 sep 2020
  •  
leestijd 1 minuten
einde_gooi

Natuurgebied Einde Gooi

© LeenEus

De afgelopen jaren vinden steeds meer recreanten hun weg naar Nederlandse natuurgebieden. Maar deze toegenomen recreatiedrukte heeft een nadelig effect op de natuur, vindt bijna driekwart van de boswachters en groene boa's. Dat meldt tv-programma De Monitor op basis van een rondgang onder 158 boswachters en groene boa's die vragenlijsten invulden.

Terwijl het de laatste jaren al drukker werd in de natuur, heeft het coronavirus geleid tot extra publiek. Volgens bijna alle ondervraagden (98 procent) is het dit jaar duidelijk drukker in de natuurgebieden dan voorgaande jaren. 83 procent van hen geeft aan dat dit heeft geleid tot overlast, zoals afval, illegale feesten in stiltegebieden, korte lontjes van recreanten, kamperen op plekken waar dat niet is toegestaan en open vuur in kwetsbare natuur.

Conflicten

Ook zijn er conflicten tussen recreanten onderling. Zoals acties tegen paden voor mountainbikers. Daarop worden door tegenstanders dan punaises of glasscherven gegooid, kuilen gegraven of zelfs ijzerdraad gespannen.

94 procent van de ondervraagde boswachters en groene boa's van Staatsbosbeheer, De Landschappen en Natuurmonumenten wil meer geld voor handhaving.

Bron: ANP

Meer over:

,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.