Vroege Vogels

Toegenomen kans op tekenbeten

  •    •  
20-05-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1749 keer bekeken
  •  
teek_internet_01.JPG
De activiteit van teken, die de ernstige ziekte van Lyme kunnen overbrengen op mensen, is momenteel zeer hoog in grote delen van Nederland. Dat schrijft natuursite Nature Today. De onderzoekers waarschuwen ook voor tekenencefalitis (TBE), een andere ziekte die wordt overgedragen door teken.

Het TBE-virus veroorzaakt in de meeste gevallen geen of milde klachten zoals griepachtige verschijnselen, maar in enkele gevallen kan het leiden tot hersenvliesontsteking of ontsteking van het ruggenmerg. Volgens het European Center for Disease Control komt het TBE-virus steeds vaker voor in Europa. In Nederland is dit virus in 9 van de 24 GGD-regio’s aangetroffen.

"We zitten momenteel midden in het tekenseizoen. Met het pinksterweekend en de zomervakantie in aantocht zullen ook steeds meer mensen de natuur in gaan of in de tuin gaan werken en tekenbeten oplopen", zegt Arnold van Vliet, bioloog aan Wageningen University en coördinator van Nature Today.

TBE-virus

Hij wijst erop dat hoe sneller een teek na de beet verwijderd wordt, hoe kleiner de kans is op een besmetting met de Borrelia-bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt. De snelheid van verwijderen is nog belangrijker bij het TBE-virus omdat deze besmetting veel sneller plaatsvindt na een beet.

Hoewel het TBE-virus zich uitbreidt, komt het bij mensen in Nederland nu nog relatief weinig voor. Dit in tegenstelling tot veel andere gebieden in Europa. "De kans dat je een TBE-besmetting oploopt na een tekenbeet is veel kleiner dan die op het oplopen van een Borrelia-besmetting. In de gebieden waar TBE is aangetroffen bleek ongeveer maar 1 op de 1500 teken besmet te zijn, terwijl 1 op de 5 teken besmet is met Borrelia", aldus Van Vliet.

Bron: ANP

Meer over:

tbe virus
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

babohj
babohj22 mei 2021 - 10:11

Dit is elk jaar weer een veel voorkomend verschijnsel en sommige mensen in mijn omgeving zijn nog steeds niet doordrongen van de ernst van zo'n bacterie. Voor mij een raadsel want ik weet niet hoe vaak na eendag in de natuur ik mijzelf controleer op deze akelige beestjes. Inspuiten met Deet is ook niet voldoende want voor je het weet zitten ze tussen je haren of tussen je kleding. Een besmette teek geeft hele ernstige gevolgen. Blijven opletten dus !!!!

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.