Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Toch massale varkensfok bij Markelo

  •  
12-09-2007
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_337267.jpg
Het plaatsje Markelo krijgt in haar buitengebied zes grote varkensfokkerijen met in totaal 15.000 vleesvarkens en fokzeugen. De gemeenteraad van Hof van Twente gaf daar dinsdagavond groen licht voor, ondanks massaal verzet van ondernemers uit de plaats.
De raad stelt strenge voorwaarden aan de inpassing van het varkensstallen in het landelijk gebied. Etagebouw wordt niet toegestaan en de stallen worden niet aaneengesloten gebouwd. Ook eist de gemeenteraad dat varkenshouderijen uit de Hof van Twente in eerste instantie in aanmerking komen voor vestiging in het cluster. Vijftien varkenshouderijen uit deze gemeenten hebben belangstelling getoond. Wethouder Josh Sijbom verwacht dat in 2009 de eerste schop de grond in kan.
LTO Noord, mengvoederfabrikant For Farmers, Rabobank, vleesverwerker Dumeco en de provincie Overijssel financieren en begeleiden het project. De zes varkensfokkerijen beslaan een oppervlakte van 40 hectare. Per bedrijf worden er circa 2500 vleesvarkens en 350 fokzeugen gehuisvest.
De stallen worden zoveel mogelijk ingebed in groen. Er worden eisen gesteld aan de architectuur en bebouwingshoogte. ,,Deze fokkerijen worden absoluut géén varkensflats, maar blijven een menselijke maat houden'', aldus een woordvoerder van LTO Noord.
LTO Noord is te spreken over de gestelde voorwaarden van de raad: ,,De gemeente laat lokale bedrijven meeprofiteren van de mestverwerking en varkenshouders die elders in de gemeente niet kunnen uitbreiden krijgen als eerste de mogeljkheid om zich in het varkenscluster te vestigen.''
Ondanks het feit dat er geen varkensflats komen, blijft Milieudefensie actie voeren tegen deze schaalvergroting in de varkenssector. ,,Spijtig dat de gemeente geen gehoor geeft aan het massale protest onder de bevolking. Deze vorm van schaalvergroting leidt tot een forse belasting van het landschap en een toename van transportbewegingen. Bovendien blijft de sector met een overschot van meststoffen zitten die ze niet kwijt kan'', vindt campagneleider Wouter van Eck. Milieudefensie zal zeker, al dan niet in samenwerking met de locatie actiegroep Varkenscluster Nee!, juridisch bezwaar aantekenen tegen het raadsbesluit.

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.