Toch handhaving stop op walvisjacht
• 20-07-2004
• leestijd 2 minuten
Op de eerste dag van de 56e bijeenkomst van de Internationale Walvisvaart Commissie (IWC) zijn voorstanders van de walvisvaart er nog niet in geslaagd het jachtverbod op te heffen. Vierentwintig landen stemden maandag in de Italiaanse stad Sorrento voor, 29 andere stemden tegen.
Dinsdag zal een tweede, eveneens geheime stemronde worden gehouden. Milieubeschermers beschuldigden voorstander Japan ervan de steun van arme landen op de conferentie te kopen. In Japan wordt walvisvlees als een delicatesse beschouwd. De Japanners jagen, evenals de Noren en de IJslanders, nog steeds op walvissen, maar zeggen dat de jacht ,,wetenschappelijke doeleinden'' dient. Volgens Japan is de walvisstand voldoende hersteld om de jacht weer toe te staan.
Waarnemers verwachten niet dat Japan erin zal slagen de conferentie te bewegen de in 1982 afgekondigde opschorting van de walvisjacht op te heffen. Daarvoor is een driekwart meerderheid nodig.
Nederland liet maandag weten voorstander te zijn van een beperkte hervatting van de walvisjacht. Volgens het Nederlandse standpunt zou het vangstverbod van walvissoorten die in hun voortbestaan worden bedreigd, ook in de toekomst gehandhaafd moeten blijven. Voor de overige walvissen zou er een vangstquotum moeten komen.
GroenLinks heeft grote moeite met het kabinetsstandpunt over de walvisjacht. Dat bleek maandag uit schriftelijke vragen die Tweede-Kamerlid Duyvendak maandag aan minister Veerman van Landbouw heeft gesteld. Volgens Duyvendak valt aan opheffing van het vangstverbod pas te denken als een goed controlesysteem zich in de praktijk heeft bewezen. Bovendien had het kabinet met de Tweede Kamer moeten overleggen, stelt hij.
PvdA en SP in de Tweede Kamer vinden dat Nederland is gezwicht voor de Japanse walvislobby, en die zelfs beloont. Volgens PvdA'er Samsom kan er nu nog geen sprake zijn van hervatting van de jacht. Hij wil voor donderdag opheldering over het Nederlandse standpunt, want dan stemt de IWC over het voorstel.
SP'er Van Velzen noemt het Nederlandse standpunt een gotspe. ,,Als de illegale jacht toeneemt, moet je niet het verbod schrappen, maar de handhaving verbeteren.''
Ook het Wereld Natuur Fonds (WWF) is niet te spreken over de de stellingname van het kabinet. Een woordvoerster vindt het ,,gevaarlijk om een onderhandelingspartner als Japan onnodig zo tegemoet te treden''.
Het standpunt van het Nederlandse kabinet wordt echter gesteund door IWC-voorzitter Hendrik Fischer. Volgens de Deen zou het uitblijven van een akkoord het bestaan van de IWC in gevaar brengen en niet in het belang zijn van de bescherming van de walvissen. Italië, Groot-Brittannië en de meeste andere Europese landen zijn evenals de Verenigde Staten onder alle omstandigheden tegenstander van een hervatting van de jacht. (ANP)