Onderzoeksinstituut TNO stopt met het uitvoeren van dierproeven op apen. Dat meldt TNO in het deze week verschenen jaarverslag dierproeven.
Als reden noemt een woordvoerder dat meer gespecialiseerde instituten betere resultaten halen uit proeven met 'niet-humane primaten'. ,,Bij die instituten zijn minder apen nodig. Uiteindelijk is dat een verbetering voor het welzijn van de dieren'', aldus de zegsman. Wel zei hij dat het besluit om te stoppen met de proeven niet los kan worden gezien van maatschappelijke ontwikkelingen op het gebied van dierproeven.
Afbouwen
Het instituut was jaren geleden al begonnen met het afbouwen van de proeven met apen, zegt de woordvoerder. Vorig jaar deden TNO-onderzoekers nog proeven op 31 apen. De Anti Dierproeven Coalitie heeft laten weten tevreden te zijn met het besluit van TNO.
Ziekte van Parkinson
TNO hield marmosetapen om te gebruiken voor wetenschappelijk onderzoek. Zo werden hersenen van apen geanalyseerd voor onderzoek naar de ziekte van Parkinson. Er zijn nu geen apen meer in het instituut, aldus de woordvoerder.
Ratten en muizen
TNO gebruikte vorig jaar ruim 12.000 dieren voor wetenschappelijk onderzoek. In 2006 waren dat er bijna 26.000. Meer dan 90 procent van de proeven worden uitgevoerd met ratten en muizen, zo blijkt uit het jaarverslag.