Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Nieuw TV-seizoen start april 2022npo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

TNO onderzoekt flexibel zonne-energiesysteem op water

29 nov 2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
180 keer bekeken
  •  
zonnepanelen__Bernd_Sieker.jpg

© Fotograaf: Bernd Sieker (Creative Commons)

Een consortium onder leiding van onderzoeksinstituut TNO is een onderzoek begonnen naar flexibele zonne-energiesystemen op water. Het systeem bestaat uit flexibele drijvers met daarop gemonteerde flexibele zonnepanelen. Het project is de afgelopen dagen geïnstalleerd in het Fieldlab Green Economy Westvoorne in het Oostvoornse Meer, vlakbij de Maasvlakte. De pilot loopt tot de zomer van 2022.

Minder weerstand aan golven

De flexibele materialen zijn door het consortium ontwikkeld. Door deze toepassing buigen de drijvers en de panelen mee met de golven. Ze bieden minder weerstand aan de golven waardoor de drijvers en de verankering lichter, en daarmee goedkoper, kunnen worden uitgevoerd dan bij starre drijvers.

Bij het onderzoek wordt onder meer gekeken naar de energie-opbrengst van de zonnepanelen, gedrag van de drijvers bij golven en harde wind, de aangroei van organisch materiaal en economische haalbaarheid.

Systeem op Noordzee

Na afronding van dit project is de vervolgstap het bouwen en installeren van een systeem op de Noordzee. Het is de ambitie om rond 2024 een commercieel systeem te bouwen dat aangelegd en aangesloten kan worden bij een van de nieuwe windparken op de Noordzee.

Bron: ANP

Meer over:

tno, zonne-energie

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar