Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

TNO en Wageningen zoeken alternatief voor dierproef

  •  
24-10-2008
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
dierproeven.jpg
TNO en Wageningen UR gaan op zoek naar alternatieven voor dierproeven. Ze hebben vrijdag een Kenniscentrum Innovatieve Toxicologie opgericht.
Het centrum moet testmethoden ontwikkelen die het aantal proeven met dieren terugdringen. De alternatieven moeten net zo goed of beter, en liefst ook sneller, kunnen aantonen dat een bepaald product geen gevaar oplevert voor mens en milieu.
Ruud Woutersen (TNO), op 1 september benoemd tot buitengewoon hoogleraar Translationele toxicologie, en Ivonne Rietjens (Wageningen UR) zullen het kenniscentrum gaan leiden.
De laatste jaren is het aantal dierproeven in Nederland iets gedaald. In 2006 werden 603.741 proeven uitgevoerd, blijkt uit cijfers van de Voedsel en Waren Autoriteit.
Bijna de helft (45,6 procent) is verricht voor wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaak en behandeling van ziekten bij de mens, zoals kanker en hart- en vaatziekten. Bijna even groot (44,9 procent) was het aandeel voor de ontwikkeling, productie of ijking van sera, vaccins en geneesmiddelen.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.