Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Tipvideo: Lok merel, koperwiek en kramsvogel

  •  
12-11-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
699 keer bekeken
  •  
merel-klein.jpg
In deze aflevering van de serie ‘Slim vogels voeren’ laat Jasper de Ruiter van Vogelbescherming zien hoe je lijsters bijvoert. De bekendste lijster is ongetwijfeld de merel, maar in de herfst en de winter kunnen ook zeldzamere soorten je tuin bezoeken zoals de zanglijster, koperwiek en kramsvogel. 

Besdragende struiken

Als je ruimte in je tuin hebt, kun je allerlei bessen- en fruitdragende struiken planten. Struiken die in de winter vrucht dragen zijn bijvoorbeeld meidoorn, sleedoorn, gewone liguster en hulst. Zorg ervoor dat je struiken hebt die op verschillende momenten bessen hebben zodat er altijd wat te halen valt. Bekijk hier de bessenkalender.

Bijvoeren

Als je de lijsters wilt bijvoeren, leg dan her en der fruit op de grond. Ze zijn gek op appels en peren. Verder eten ze gewelde krenten en rozijnen, broodkruimels, schillen en klokhuizen.

Merel

De merel was oorspronkelijk een bosvogel maar is nu een succesvolle tuinvogel. Mannetjes zijn goed te herkennen aan hun bekende glimmende zwarte verenpak. Vrouwtjes zijn vaak donkerbruin met vage strepen en stippen. Merels hebben een gevarieerd winterdieet: van vet en zaden tot oud fruit zoals appels en peren. 
merel-met-peer

© Merel met peer. Fotograaf: brunel39

Kramsvogel

De kramsvogel is een forse lijster die zich onderscheidt door zijn grijze kop en romp en kastanjebruine rug. Kramsvogels zijn dol op oud, verrot fruit dat op de grond is blijven liggen. Dus heb je fruit dat niet meer goed eetbaar is, bewaar het op een donkere plek en geef het in de winter aan de kramsvogels.
Kramsvogel-groot

© Kramsvogel. Fotograaf: WillemdeWolf

Zanglijster

De zanglijster lijkt op een kleine vrouwelijke merel, maar is van onder licht gevlekt. Ze zijn nogal schuw en houden van appels en rozijnen die in een rustig hoekje van de tuin zijn gelegd, dichtbij dekking van struiken en heggen.
zanglijster

© Zanglijster met lijsterbes. Fotograaf: jvbeilen

Koperwiek

De koperwiek lijkt op een zanglijster maar heeft een lichte wenkbrouwstreep en roestbruine flanken. Je ziet de koperwiek vooral bij strenge winters in de tuin. 
koperwiek

© Koperwieken zijn gek op besjes van de meidoorn. Fotograaf: gerkevisser

Serie slim voeren

In de serie 'Slim vogels voeren' laten we zien hoe je de mooiste vogelsoorten naar je tuin lokt. In de eerste aflevering lokken we zaadeters  zoals de mus, vink en groenling. In de tweede video staan boomklauteraars centraal, zoals specht, boomklever en boomkruiper. In de derde aflevering lokken we de roodborst en andere insecteneters. In de vierde aflevering maken we een voedersilo voor de mezen.
Met dank aan Gerrie van der Meulen en Nick Landman.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.