Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Tipvideo: Eekhoorn in de tuin

  •  
07-10-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2432 keer bekeken
  •  
eekhoorn3_01.jpg

© Fotograaf: ReneAkkies

Niks vermakelijker dan een eekhoorn in de tuin. Maar hoe maak je de tuin aantrekkelijk voor eekhoorns? En wat moet je doen als je een moederloze of gewonde eekhoorn vindt.
Eekhoorntuin
Deze lente volgden we de eekhoorntuin van de familie van der Zanden, waar soms wel 10 eekhoorns tegelijk verblijven. Vilmar Dijkstra van de Zoogdiervereniging laat zien waarom deze tuin zo succesvol is.
In een groot deel van Nederland komen eekhoorns voor, zoals in Drenthe, Overijssel, Utrecht, Gelderland, Noord-Brabant en Limburg. Eekhoorns voelen zich vaak goed thuis in tuinen. Zorg ervoor dat ze de tuin veilig kunnen bereiken, bijvoorbeeld via bomen. Als er een weg ligt tussen de tuin en het gebied waar ze zitten, geeft Vilmar als tip om een touw over de weg te spannen tussen twee bomen. Zorg wel dat er geen overlast voor verkeer ontstaat.
Voedsel
Eekhoorns zijn gek op noten en zaden . Een beuk, hazelaar, fijne spar of tamme kastanje is dan ook een groot pluspunt. Maar het menu bestaat ook uit bessen, paddestoelen, rupsen, vogeleieren en soms zelfs jonge vogeltjes. Zorg dus voor veel variatie in de tuin en rommelige hoekjes met bladeren en dood hout. Zet ook een bakje met water in de tuin, liefst bij een boom zodat ze makkelijk kunnen vluchten.
eekhoorn-bijvoeren
Als je eekhoorns wilt bijvoeren, kun je ook verse wortel, appel of komkommer geven.

Voederhuisje

Eekhoorns zijn ontzettend nieuwsgierig, dus als je een voederhuisje ophangt, zul je veel lol hebben. Let erop dat je deze hoog genoeg hangt zodat katten er niet er makkelijk bij kunnen, minimaal 2 meter.
Eekhoornnest
Eekhoorns maken grote ronde nesten hoog in de boom. Vooral dichte coniferen zijn populair. Naast het slaapnest worden ook 4-7 reservenesten gemaakt. Allemaal bolvormig, gemaakt van losse twijgen, gras, mos en wol.
Dat is natuurlijk veel werk, dus als je eekhoorns wilt helpen, kun je ook een eekhoornkast ophangen. Er is nog weinig onderzoek gedaan naar het effect van deze kasten. Heb je ervaringen met nestkasten,  geef het dan door.  We zijn benieuwd!
eekhoorn-nestkast
Eekhoorn in nestkast
Eekhoorn gevonden?
Als je een eekhoorn kunt pakken, is dat een teken dat er iets mis is. Jonkies kunnen zich ook aan je benen klampen. Als je een zieke, gewonde of moederloze eekhoorn vindt, neem dan contact op met een eekhoornopvang. Leg het dier in een doos met kranten of een handdoek. Leg bij kleine en koude dieren ook een warme kruik. Geef het dier geen eten of te drinken en bel zo snel mogelijk voor hulp.

Meer informatie

Op de website van de  Zoogdiervereniging vind je meer informatie over eekhoorns in de tuin.
Heb je een dode eekhoorn gevonden? Geef het door.
Met dank aan eekhoornopvang Eekhoorn en zijn vrienden .
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.