Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Tip: tafeltje dekje voor amfibieën

  •  
12-08-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Bruine_Kik_klein_vr_IMG_0102fotoAvDiepenbeek.jpg
Het grote buffelen is begonnen. De zomer is een tijd van overvloed. Niet alleen trekvogels, maar ook dieren die straks in winterslaap gaan moeten daarvan gebruik maken. Amfibieën die onvoldoende reserves gekweekt hebben, leggen het loodje tijdens de winterslaap. Omdat ze koudbloedig zijn hoeven ze niet zo sterk op te vetten als bijvoorbeeld de egel, maar wat extra energie in hun lijf voordat ze straks maanden onder zeil gaan is wel nodig.
De voortplantingsperiode is voorbij, de kinderen zijn de deur uit en nu is ook voor amfibieën het moment aangebroken om aan zichzelf te denken. Kikkers, padden en salamanders vreten op dit moment hun buik vol aan insecten, spinnen en andere ongewervelden. Van belang is dus dat dit soort klein grut volop aanwezig is in de tuin en rond de vijver.
Als tuineigenaar kun je een handje helpen door te zorgen voor:?
  • Afwisseling is het toverwoord om van je tuin een tafeltje dekje te maken. Een mozaïekpatroon zorgt voor verschillen in temperatuur, luchtvochtigheid, schaduw en zon en dat is aantrekkelijk voor insecten. Hoge en lage bloemenpollen, staande en hangende planten, open, zonnige plekjes, zowel aan de vijveroever als elders in de tuin.
  • Bloemen zijn aantrekkelijk voor vlinders, zweefvliegen, honingbijen en solitaire bijen en wespen. Hoge en lage struiken dienen als voedselplant voor allerlei rupsen en larven van bladwespen. Wat losse rommeltjes, zoals houtblokken of een stapeltje oude dakpannen bieden onderdak aan pissebedden en ander klein grut. Kikkers, padden en salamanders zullen er dankbaar gebruik van maken. 
Tekst: Annemarie van Diepenbeek, RAVON
Foto’s: Pieter van Breugel (zweefvlieg) en Annemarie van Diepenbeek (bruine kikker)
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.