Hoewel dieren vaak een stuk beter bestand zijn tegen de winter dan wij, hebben ook zij in extreme weersomstandigheden bescherming nodig. De kou kan hun weerstand verzwakken en de behoefte aan energierijke voeding neemt toe. De internationale dierenwelzijnsorganisatie Vier Voeters geeft tips.
Warm en droog hok
Voor dieren die buiten leven, of dat nu een (zwerf)kat, konijn of hond in een buitenhok is, is een droge en goed geïsoleerde schuilplaats tegen de kou zeer belangrijk. Kies voor een (houten) hok of schuurtje dat uit de wind staat. Daarnaast is een overdekte ruimte voor eten en drinken aan te raden. Ook vogels maken graag gebruik van een vogelhuisje om te nestelen of te slapen.
Eten en drinken
Zet eten en drinken op een beschermde plek neer en zorg dat het niet bevriest. Door in het water wat suiker te doen, ga je dit tegen. Als je elke dag op hetzelfde tijdstip het voedsel aanvult, zullen de dieren op je wachten en direct beginnen met eten en drinken. Dit verkleint het risico op bevriezing. Ook vogels zijn bij vorst en sneeuw erg geholpen met extra voedsel. Vetbollen, pindasnoeren of strooivoer zijn hiervoor geschikt. Maak eerst een stukje grond sneeuwvrij en let erop dat het niet te lang blijft liggen. Vetbollen en pindasnoeren dienen te worden opgehangen op een plek waar katten niet bij kunnen. Water is in de regel niet nodig; vogels nemen gewoon een hapje sneeuw of rijp.
Sterilisatie
Dieren die tijdens de winter worden geboren hebben minder kans op overleven. Een extra reden om zwerfdieren te laten steriliseren. Er zijn organisaties en klinieken die dit gratis doen.
Honden
Als je je hond uitlaat in de vrieskou, is het aan te raden om te zorgen voor warme kleding – vooral als het een kleine of kortharige hond is. Ontdoe de hond ook zeker niet van zijn natuurlijk ‘jas’ door hem bijvoorbeeld te trimmen. De lichaamsdelen die als eerste bevriezen zijn de poten. Als er pekel is gestrooid irriteert dit de voetkussentjes ook. Smeer ze daarom in met vet, maak de poten naar afloop schoon met water en controleer ze regelmatig op verwondingen en restjes ijs. Laat een hond daarnaast niet op het ijs, het is erg glad en de kans op uitglijden is groot.