Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Tip: Balkonreservaten – 1_10_01_2012

  •  
10-01-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Logo_LPO.jpg
Een vraag die al in de allereerste week van het project Tuinreservaten opdook: mogen balkons niet meedoen? Daar moeten we nu, na bijna een jaar maar eens op in gaan. Want ook balkons en terrassen kunnen groener!
Op de website wonenonline.nl lees ik iets wat me intrigeert:
“Vreemd: naarmate de verstedelijking in Europa toeneemt en steeds minder mensen over de luxe van een eigen tuin beschikken, zie je diezelfde mensen hun stukje groen steeds vaker bestraten. En precies het tegenovergestelde zien we gebeuren bij flatbewoners. Zij hebben vaak maar een paar vierkante meters als (dak)terras of balkon, dat zij meer en meer weten om te toveren tot een 'groen paradijsje op hoogte'. Het lijkt wel alsof zij meer behoefte hebben aan een stukje natuur.”
Die trend om je tuin te vergrijzen, die kennen we, dat was de belangrijkste reden om met Tuinreservaten te beginnen. Maar is het echt zo dat terras- en balkon-bezitters veel meer met natuur hebben? Wij kennen de cijfers niet, maar er is wel sprake van een soort trend of een trendje. Dat zien we ook in Frankrijk, waar onze collega’s van Réfuges – LPO zich nu specifiek richten op flatbewoners.
De organisaties achter Tuinreservaten zullen kijken of er ook een sub-afdeling balkons terrassen moet komen. Maar natuurlijk eerst de handen uit de mouwen!
Praktische tips vanuit Frankrijk, van de Franse Vogelbescherming (Ligue pour la Protection des Oiseaux) – deel 1:
1.     In de stad zijn ramen een groot risico voor vogels. Voordat u uw balkon of terras vergroent moeten grote glasoppervlaktes herkenbaarder gemaakt worden voor vogels. Dat kan door gordijnen, door planten voor het raam of door het opplakken van vogelsilhouetten.
2.     Installeer een voederplaats voor de winter. Vogels komen ook op hoogte op voer af.
3.     Voorzie de vogels van water. ‘s Zomers van belang zodat de dieren kunnen badderen en drinken als natuurlijke watertjes verdrogen, en in de winter belangrijk als het vriest. Juist in en tussen de gebouwen blijft de drinkplaats langer ijsvrij.
Wordt vervolgd in Balkonreservaten deel 2 (binnenkort)
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.